-0.9 C
Belgrade
05/02/2023
kutak za mlade NVO sektor region Srbija

Saradnja đaka i osoba sa mentalnim smetnjama

Srednjoškolci iz Beograda, Pančeva i Smedereva imaće prilike da saznaju sve o ljudskim pravima i omladinskom aktivizmu u okviru projekta „Aktivizmom do naših prava“ kog sprovode Građanske inicijative. U okviru projekta đaci će se upoznati sa osobama sa mentalnim smetnjama koje su istovremeno članovi organizacije „Duša“ i to u cilju poboljšanja položaja diskriminisanih grupa, njihovom uključivanju u sve segmente društva i razbijanju predrasuda u javnosti.

Ohrabrujući mlade da zauzmu aktivne uloge u društvu, ostvaruju svoja prava i pomognu uključivanje diskriminisanih grupa, učenici će u okviru projekta razgovarati sa osobama sa mentalnim smetnjama upoznavati se sa njihovim potrebama i sprovoditi zajedničke aktivnosti.

Projekat će početi sa seminarima na temu omladinskog aktivizma i to 12. i 13. oktobra u Pančevu u poljoprivrednoj školi Josif Pančić (Novoseljanski put 31) od 9:30 ujutro. U smederevačkoj Gimnaziji (ul. Slobode 3) 14. i 15. oktobra đaci ove škole će pohađati seminare sa početkom u 9 i 10:00 časova pre podne.

Srednjoškolci iz ovih gradova će imati prilike da nauče sve veštine neophodne za osmišljavanje i sprovođenje svojih ideja i projekata na kojima će raditi uz podršku trenera Građanskih inicijativa, organizacije „Duša“, katedre za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu i nastavnika/ca škola koje pohađaju.

Projekat „Aktivizmom do ljudskih prava“ sprovodi Program za Građansko vaspitanje Građanskih inicijativa a finansira Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, Uprava za ljudska i manjinska prava.

Slične vesti