5.4 C
Belgrade
05/12/2022
rezultati konkursa Srbija

SAOPŠTENjE ŽIRIJA ZA NAGRADU “LAZA KOSTIĆ”, IZDAVAČKI PODUHVAT I SPECIJALNE NAGRADE

Mesecari-na-izletu-sredjenŽiri za dodelu nagrada “Laza Kostić”, izdavački poduhvat i specijalne nagrade 19. Međunarodnog salona knjiga u Novom Sadu radio je u sastavu: Nenad Šaponja (predsednik), Zoran Đerić, i Đorđe Pisarev.

Na svojoj poslednjoj, šestoj sednici, održanoj u ponedeljak 25. februara 2013. godine, nakon razmatranja više od devedeset knjiga izašlih između dva Salona, Žiri je jednoglasno doneo odluku da ovogodišnja priznanja pripadnu sledećim delima, autorima i izdavačima:

NAGRADA “LAZA KOSTIĆ”

Zvonku Karanoviću, za knjigu pesama u prozi MESEČARI NA IZLETU u izdanju kuće LOM, Beograd, 2012.

Na granici žanra, skoro podjednako u poeziji, kao i u prozi, snovidna i asocijativna, a u dosluhu sa reperima popularne kulture koliko i sa književnim korifejima, rekli bi, istovremeno i osma pesnička i četvrta prozna knjiga ovog autora evocira ličnu potragu za identitetom i smislom mogućih četrdeset i pet likova današnjice. Zatečeni usred neke od graničnih situacija, Karanovićevi Mesečari novog doba kao da egzistiraju u blago psihodeličnoj potrazi za vlastitošću. Skriveni iza virtuelne zavese istkane od mehaničnog sna i lelujave jave, u potrazi za identitetom skrivenim u kodovima i čipovima globalnog neonskog sveta, koji opstojava u programiranoj korporacijskoj shizofreniji, oni nam otkrivaju egzistencijalno ponorne mogućnosti pripovedanja. Knjiga koja ispoveda duboku veru u postojanje pesničke boje našega sveta.

IZDAVAČKI PODUHVAT

Zadužbini Desanke Maksimović,
JP Službeni glasnik i
Zavodu za udžbenike, iz Beograda
za izdanje
DESANKA MAKSIMOVIĆ CELOKUPNA DELA
u 10 tomova

Ovaj impozantan izdavački poduhvat mnogo je više od odavanja duga velikoj pesnikinji u povodu dvadesetogodišnjice smrti.
Na skoro deset hiljada stranica, u deset tomova, po redosledu izdavanja, a na urednički uzoran način, obuhvaćeno je obimno pesničko, prozno, ali i prevodilačko delo Desanke Maksimović, kao i detaljan životopis, precizna bibliografija, literatura i rukopisna zaostavština. Nakon nekoliko izdanja Sabranih dela i Sabranih pesama, možemo reći da je izdavanjem ovih Celokupnih dela valjano zaokružen jedan važan posao vezan za našu književnu baštinu.

SPECIJALNE NAGRADE

– izdavačkoj kući Prometej, iz Novog Sada,
za višegodišnji poduhvat izdavanja LINGVISTIČKE EDICIJE, knjiga koje, razvrstane u više biblioteka, napisane od naših najznačajnijih jezičkih stručnjaka, postavljaju nezaobilazane temelje naše savremene jezičke kulture i suvereno preskaču svakodnevne prepreke nedoumica sa rečima.

– Književnoj opštini Vršac, iz Vršca,
za biblioteku EVROPSKA NAGRADA ZA POEZIJU, koja istrajno, već više decenija, otkriva našim čitaocima najznačajnije vrednosti evropske poezije današnjice. Urednički sluh i nerv i istrajnost Petru Krdua otvorili su vrata srpskog jezika za stihove 17 jezičkih velemajstora, među kojima su i Transtremer, Ruževič, Kuncea, Andrade, Maldun, Kornahauzer, Dojnaš, Musapi, Čarls Simić.

– izdavačkoj kući Altera, iz Beograda,
za knjigu TRAGOVIMA LAZE KOSTIĆA, Radivoja Stokanova, koja iz posebnog, sasvim zaumno kreativnog ugla, uspostavlja literarni dijalog sa bogatim i raznovrsnim stvaralaštvom našeg znamenitog pesnika.

ČLANOVI ŽIRIJA

NENAD ŠAPONjA,
predsednik

ZORAN ĐERIĆ
ĐORĐE PISAREV

Slične vesti