8.4 C
Belgrade
21/03/2023
Bosna i Hercegovina region rezultati konkursa

Саопштење жирија за додјелу књижевне награде „Андрићева стаза“

andricКњижевну награду „Андрићева стаза“ добио је Срђан Милићевић за збирку приповиједака „Слова у песку“. Збирку  је објавила   издавачка кућа „Знак“ из Београда.

„Може ли једна књижевна награда имати звучније име од ове – „Андрићева стаза“?! Дода ли се томе чињеница да је расписује институција од посебног реномеа, каква је, без сумње, Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“, онда је сасвим јасно да је жири који одлучује о лауреату овог духовног надметања, суочен са нарочитом врстом изазова и одговорности. То бреме је ове године пало на плећа трочланог жирија у коме су радили Душан Јовановић (предсједник), Бранко Брђанин Бајовић и Симеун Симић.

Конкурс је, према њиховом мишљењу, показао да ововремену приповиједачку умјетност на српском језику краси необична виталност која, изнова, рекло би се, потврђује ону давно изречену Андрићеву мудрост да се „начин и облици причања мењају“ кроз вријеме, али да „потреба за причом и причањем остаје“. На тој Андрићевој, или, андрићевској стази, ове године је, према једногласној оцјени жирија, најбољи био београдски писац Срђан Милићевић са својом приповиједачком збирком „Слова у песку“.

Наслањајући се на традиционалистички концепт приповиједања, Милићевић се препушта изазовима вјечито актуелне и једнако толико инспиративне теме каква је судбина појединца баченог под „млински камен историје“. Али, његове јунаке не прати само „усуд историје“, већ и „зла коб“ метафизике постојања уопште. То је онај простор „скривене“, или „праве“ историје човјечанства, које је хтио да се домогне и сам Андрић, настојећи својим причама да сазна, или барем наслути, њен „смисао“. Срђан Милићевић такође покушава да допре до тог смисла. Награђена збирка приповиједака „Слова у песку“ увјерава нас да је тај напор итекако оправдан.

Књижевна награда „Андрићева стаза“ (плакета и новчани дио) биће уручена у оквиру манифестације „Вишеградска стаза“ у Вишеграду, 6. јуна 2015. године.

Slične vesti