САОПШТЕЊЕ ЖИРИЈА ЗА ДОДЕЛУ НАГРАДЕ „СТЕВАН СРЕМАЦ“

Filed under: rezultati konkursa,Srbija |

На завршној седници жирија за доделу Награде „Стеван Сремац“ одржаној у Нишу 4. новембра 2018. године, жири у саставу: Проф. др Јелена Јовановић, председница, Проф. др Адријана Марчетић и Енес Халиловић, чланови, једногласно је донео одлуку да Награду „Стеван Сремац“ за најбољу прозну књигу у 2017. години додели Крсти Поповском за роман „Ина“ у издању Лагуне из Београда.

За награду Стеван Сремац за 2017. годину приспела је седамдесет и једна прозна књига. Жири је у ужи избор уврстио четири књиге:

1. Жена из Хуареза, Угљеша Шајтинац
  2. Ина, Крста Поповски
  3. Накнадне истине, Дарко Тушевљаковић
  4. Велико спремање, Бранко Анђић

Жири је једногласно одлучио да награду додели Крсти Поповском за роман Ина.

Бавећи се, пре свега, темом измештања и губитка идентитета, Крста Поповски у роману Ина, гради слику немира и преиспитивања савременог човека. Попут својих гротескних јунака, и аутор у свом приповедању прелази различите границе како би читаоцима пружио интензиван и често шокантан доживљај света. Приповедајући провокативно, стилски прецизно, Поповском успева да, ослањајући се на суптилне интертекстуалне алузије, исприча занимљиву и истовремено смисаоно богату причу. По инспирацији и критичком односу према стварности роман Ина остаје на трагу поетике Стевана Сремца. Све наведено ову књигу сврстава у сам врх овогодишње прозне продукције.

Награду „Стеван Сремац“ додељује град Ниш. Програм Награде реализује Нишки културни центар, а чине је плакета и новчани износ. Награда ће Крсти Поповском бити уручена током трајања манифестације „Дани Стевана Сремца“ која се одржава у Нишу сваког новембра.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dokaži da nisi mašina: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.