14.6 C
Belgrade
30/05/2023
rezultati konkursa Srbija

Саопштење жирија о додели награде Ђура Јакшић

           За најбољу песничку књигу објављену на српском језику у претходној години за књижевну награду Ђура Јакшић, у организацији Народне библиотеке Ђура Јакшић из Српске Црње, која се додељује 32. пут, пристигло је деведесет (90) песничких наслова.

У ужи избор за књижевну награду Ђура Јакшић ушле су следеће књиге:

Селимир Радуловић, Сенка осмог еона, Културни центар Новог Сада

Јасмина Топић, Плажа несаница, Културни центар Новог Сада

Ђорђе Кубурић, Песме из дворишта, Повеља, Краљево

Драган Јовановић Данилов, Говорити с водопадом, Повеља, Краљево

Лидија Ћирић, Кабаница за сузе, ИК Роом продукција, Београд

Жири у саставу Милош Латиновић и Милан Мицић донео је одлуку да 32. књижевна награда Ђура Јакшић, за најбољу песничку књигу објављену на српском језику, у претходној години, припадне књизи Сенка осмог еона Селимира Радуловића у издању Културног центра Новог Сада.

У песничкој књизи Сенка осмог еона Селимир Радуловић  показује снажан песнички карактер и химнично-молитвеним тоном трага за смислом, указујући, истовремено, на дехармонизовано и  фрагментисано биће савременог човека. На трагу заветних путоказа (Свето писмо, Милтон, Његош, античка лирика, Хелдерлин, исихазам), овај аутор је прегнуо да отвори најтежа и најскровитија питања наше егзистенције. У поезији Селимира Радуловића осликава се свет као јединствена и нераскидива целина, осветљена и обликована у бескрају времена, облика и стања, у безброју укуса, мириса и боја, где је све једно и све бива и у којем човек приступа Божанском, својим посезањем за њим, својим утапањем у биће Творца којем и припада.

Неспособност  савременог човека да  један у другоме препозна дарове, да појми целину, слојевитост и вишебојност трајања чини од савременог човека усамљену и уплашену појаву. Поезија Селимира Радуловића, у књизи Сенка осмог еона, трага за чистим и светлим просторима, за  местима где се греје озебла душа, за простором где се ствара свет, за капљом која садржи тајну првог почетка.

Свечано уручење награде одржаће се 2. јуна 2017. године у Српској Црњи.

Slične vesti