10.4 C
Belgrade
26/03/2023
rezultati konkursa Srbija

Саопштење жирија о додели књижевне Награде „Славиша Николин Живковић“

Трочлани жири за доделу награде „Славиша Николин Живковић“, у саставу Снежана Божић, Жељко Митић и Александар Костадиновић, имао је задатак да се определи за најбољи необјављени рукопис из области поезије, прозе, драме и есејистике. На седници одржаној 3. априла 2017. године жири је, након пажљивог разматрања рукописа који су се нашли у ужем избору, донео једногласну одлуку да награда „Славиша Николин Живковић“ буде додељена Зорану Пешићу Сигми за необјављену збирку прича Стровалија, приче о месту са кога пропада наша последња нада.

О Б Р А З Л О Ж Е Њ Е

Књига прича Зорана Пешића Сигме компонована је као троделни мозаик, склопљен од текстова разноврсних наративних стратегија, тематских тежишта и метафизичких квалитета, нудећи се читаоцима као надасве узбудљиво штиво – изненађујуће, на моменте ексцесно. Заједничка нит која повезује мноштво хетерогених, између и унутар себе тешко ускладивих приповедних светова (почев од оних стварносних преко лудичких до фантастичких), јесте симболички топос „Стровалије“ ‒ места индивидуалног пораза Пешићевих јунакâ, али и коначног исхода савремених цивилизацијских токова. Експериментисање приповедним техникама, фантастика, као и сасвим јасни интертекстуални сигнали дозвољавају да се рукопис Зорана Пешића Сигме прочита и као својеврстан омаж књижевном делу Славише Н. Живковића.

У најужем избору за награду били су и рукописи Љиљане Марковић (збирка песама Нагодимо се, рече Недоба) и Каје Панчић Миленковић (збирка песама У два корака). Новоуспостављену награду „Славиша Николин Живковић“, која се састоји од повеље и објављивања награђеног рукописа, својим члановима додељује Друштво књижевника и књижевних преводилаца Ниша. Лауреату Зорану Пешићу Сигми награда ће бити уручена током маја 2017. године, на промоцији књиге Стровалија, приче о месту са кога пропада наша последња нада.

Ниш, 3. април 2017.

 

Slične vesti