4.9 C
Belgrade
02/02/2023
rezultati konkursa Srbija

Saopštenje žirija o dobitniku Nagrade Golub 2015

golubPobednik konkursa Jasna Dimitrijević za rukopis  zbirke pripovedaka Prepoznavanja

Na konkurs somborske biblioteke Karlo Bijelicki za neobjavljen rukopis prve knjige autora do 40 godina starosti, Golub 2015, pristiglo je 97 radova iz svih krajeva zemlje ali i iz inostranstva. Najviše su zastupljeni romani, zatim zbirke poezije i zbirke pripovedaka. U prozi autori pripovedaka su bili nešto zastupljeniji nego prošle godine.

Žiri je razmatrao pristigle rukopise, u skladu sa  Pravilnikom o nagradi, posvećujući pažnju proznim piscima i pesnicima moderne kulture, razumevanja produktivnih književnih postupaka u uobličavanja svedočenja o svetu, jeziku i pamćenju. Rukopisi koje je čitao žiri u velikoj meri svedoče o visokoj kulturi pisaca, posebno kada je u pitanju proza, i o svesti da je pripovedaštvo osobena forma dijaloškog odnosa prema svome vremenu. U skladu sa navedenim, u uži izbor su uvršćeni sledeći rukopisi:

  1. Jasna Dimitrijević: Prepoznavanja, zbirka pripovedaka
  2. Darko Sudžum: Poslednje uspenje Sizifovo, roman
  3. Danijel Apro: Telepapatija, roman
  4. Viktor Kosteski: Priče i kučine, zbirka pripovedaka
  5. Dušan Krstić: Heksagram, roman
  6. Ivan Bačić: Krvavo zeleno, roman

Žiri je na sednici održanoj 2. juna doneo odluku većinom glasova (Jovan Zivlak je izdvojio svoje mišljenje) da nagrada pripadne

Jasni Dimitrijević za rukopis zbirke pripovedaka

Prepoznavanja

Zbirka sadrži deset pripovedaka nejednake dužine. Nevelika je, broji sedamdesetak strana. Ali na njima će se prepoznati ljudi različitih nacionalnosti, emigranti, pripadnici LGBT grupe, Romi, osoba sa Turetovim sindromom i uprkos svim tim razlikama, shvatiće da su svi oni jednaki pred teškoćama koje život nosi. A kad pritisak postane suviše jak, autorka kaže:

„Moram da naučim da živim s tim padovima kad već ne umem da ih promenim. A onda krenu misli, brze, svakakve. Prestajem da mislim u rečenicama, logično, artikulisano, samo krenu da se nižu filmovi.“

I to su ključne rečenice u celoj knjizi. Jer priče Jasne Dimitrijević liče na kratke filmove, ili čak na short cuts, neke kratke rezove. U pojedinim pričama se i navode umetnički filmovi koje glavna junakinja gleda u jednom klubu u Roterdamu, zatim bavljenje fotografijom, a prisutni su i motivi iz oblasti muzike.

Glas autorke je stišan, ona nije nametljiva niti prodorna. Traži sporo čitanje i kod svakog narednog vraćanja tekstu, čitalac pronalazi još po nešto. A to je odlika lepe književnosti.

Svečano uručenje nagrade održaće se u utorak, 9. juna u sali Gradske biblioteke Karlo Bijelicki u Somboru.

Žiri nagrade Golub:

Nada Dušanić

Vladimir Jerković

Jovan Zivlak, predsednik

 

 

U Somboru, 2. juna 2015.

 

Slične vesti