3.6 C
Belgrade
04/02/2023
region rezultati konkursa Srbija

SAOPŠTENJE ŽIRIJA NAGRADA „MALI NEMO“

Na sastanku održanom dana 11. oktobra 2011. godine, žiri u sastavu dr Sanja Lazarević Radak (predsednik), Zlatoje Martinov i Milan Orlić je doneo odluku da od 146 rukopisa koji su zadovoljili uslove konkursa, nagradu za 2011. godinu dodeli rukopisu „Mametu“ („Karneval“) Radoša Kosovića. Odluka o rukopisu pod šifrom „Feliks Merula“ doneta je jednoglasno.

            U ovom romanu se narator, u pripremama za „karneval“, ritualno stavljajući masku lopova Zua, čitaocu obraća iz dvostruke pozicije koja proizilazi iz simboličke uloge svake maske – sposobnosti da sakrije spoljašnje i pojavno a učini vidljivim skriveno i unutrašnje. Zuu Maska omogućuje karnevalski iskorak iz sebe samog, istovremeno mu obezbeđujući kretanje između dva sveta i dve uloge – pripovedača o jednom događaju i njegovog učesnika. Time se ne ostvaruje samo karnevalski iskorak iz sebe samog, nego i kretanje između dva sveta i dve uloge – pripovedača o jednom događaju i njegovog učesnika, što u narednom koraku nagoveštava dalje prožimanje spoljašnjeg i unutrašnjeg, svesnog i nesvesnog, onoga što jeste i onoga čemu se teži. Vodeći čitaoca na karneval, Zu, sluga koji potkrada nekadašnju proročicu Mametu, ga zapravo odvodi u svet u kome iskrsavaju mitološke prilike, oličene karakterima Horusa, Poluksa i Kastora, Votana, Kecalkoatla. Reč je o pozornici raznobojnih kostima i maski, višestrukih značenja, ambivalentnih simboličkih i socijalnih uloga upletenih u proročke igre i složne hijerarhijske odnose. Upravo stoga što je simbolička pozornica na kojoj se sreću mitološki likovi i arhetipski modeli, karneval je i refleksija pojavnog sveta ispunjenog prilikama da se iskorači iz sebe, postane neko drugi, naročito onaj čija se pozicija priželjkuje. Konačno, to je prilika za lopovluk i prevaru koji su predstavljeni kao univerzalni, pa postaju način da se  pomire dva naizgled suprotstavljena sveta. U ovoj društvenoj igri koju pod maskama, u sveopštoj zbrci i pometnji, zatrpani „sitnim predmetima“, zaslepljeni „odbljescima vatrometa“, igraju svi njeni učesnici – ljudi, bogovi, arhetipske figure, mitološke prilike. Karneval se sa svom raznobojnošću prikazuje kao pozornica „zbrke“, „laži“, „prevara“, „krađe“. Stvarnost te pozornice opstaje jer su u njenu lažnu i prevarnu prirodu uključeni „svi“ njeni akteri. Na granici jave i sna, „svi su trgovci“, a karneval je prilika za menjanje maski i pročišćenje. Na taj način, ponovljivi društveni događaj, izmešten u polje simboličkog, kao da postaje izraz alhemijske mudrosti „kako je iznad, tako je ispod“.

Nagrađeni rukopis biće objavljen za predstojeći Sajam knjiga u Beogradu. Nagrada, pored objavljivanja knjige, podrazumeva i uručenje statuete „Mali Nemo“, koja je rad umetničke radionice „Kuzmanović“ iz Smedereva.

U Pančevu,

11.10.2011.

Slične vesti