14.6 C
Belgrade
30/05/2023
region rezultati konkursa Srbija

Saopštenje žirija Književnog konkursa “Ulaznica 2016”

ulaznicaŽiri Književnog konkursa „Ulaznica 2016“ u sastavu Zvonko Karanović, književnik iz Beograda, Srđan Srdić, književnik iz Kikinde, predsednik žirija i Vladimir Arsenić, urednik časopisa, sa zadovoljstvom je konstatovao da je povodom javnog poziva objavljenog u maju 2016. godine opet odazvao veliki autorki i autora koji su poslali preko 2500 radova. Radovi su stigli iz svih država bivše Jugoslavije, a raduje činjenica da su stizali i iz drugih država u kojima ima ljudi koji pišu bhsc jezikom, primerice Danske, Kanade, Nemačke, Austrije.
Žiri je jednoglasno odlučio da nagradi sledeće radove:

Poezija

Prva nagrada: Snežana Nikolić, Draginje – Zemlja je površna metafora o realnosti
Druga nagrada: Marija Dragnić, Nikšić – Trka s preponama ili zašto ne nosim bijelo u bijelom gradu
Treća nagrada: Maša Seničić, Beograd – Mogućnost ćutanja

Proza

Prva nagrada: Mima Juračak, Sisak – Događaj
Druga nagrada: Mira Petrović, Split – Znaš da ti se sviđa
Treća nagrada: Pavle Lazarević, Beograd – Perineum

Esej

Prva nagrada: Denis i Anita Peričić, Varaždin – Katedrala
Druga nagrada: Aleksandra Bojović, Gornji Milanovac – Književnost vs Institucije zla
Treća nagrada: – Tanja S. Ivanović, Beograd – Intelektualac Edvarda Saida

Nagrađeni radovi predstavljaju prilično precizan uvid u stanje književnosti unutar koordinata bhsc jezika, kao i raznovrsnost poetičkih tendencija uočljivih među autorkama i autorima na postjugoslovenskoj sceni. Zanimljivi i različiti po svojim tematskim istraživanjema, a napisani sa upečtaljivim književnim umećem i uverljivošću, ovi tekstovi su se iz mnoštva izdvojili ukupnim utiskom i zrelošću izraza.

U svom ocenjivanju žiri je vrednovao isključivo kvalitet umetničko-jezičkog izraza koji je u nagrađenim radovima nesumnjiv. Organizatori se zahvaljuju svim učesnicima koji su poslali radove jer su pred žiri stavili veliki posao i odgovornost. Nadamo se da će konkurs i sledeće godine biti ovako bogat i uzbudljiv po pitanju broja kvalitetnih tekstova.

Dodela nagrada: 16. decembra u 19h u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“

Slične vesti

1 comment

Jovan 26/11/2016 at 18:49

Uvek me uznemiri konstatacija da žiri jednoglasno usvaja odluke o tome koji su radovi najbolji i koji treba da dobiju nagrade, naročito što su oni pristigli u ovolikom broju i iz cele bivše Jugoslavije, pa i šire. To otvara vrata jednom vrlo neprijatnom pitanju: ako svi misle isto, da li onda svi zaista misle?

Moj savet Ulaznici jeste da angažuje žiri sa više od tri člana. Ako se broj pristiglih radova meri hiljadama, ipak bi trebalo da ih ocenjuje nekoliko stručnjaka: barem pet, a idealno desetak. Tri ocene, pogotovo što su po pravilu istovetne (barem se tako može pročitati u saopštenjima o ovom konkursu), možda ne daju najbolju sliku o tome koje radove treba nagraditi. Takođe, valjalo bi da svake godine bude drugačiji žiri, inače će sam konkurs postati nadmetanje da se zadovolji književni ukus jednih istih osoba i iako to, verujem, nije namera redakcije Ulaznice, pobednički radovi će uglavnom nalikovati jedni na druge.

Toliko od mene. Sa nestrpljenjem očekujem da izađe konkursni broj Ulaznice.

Comments are closed.