4.7 C
Belgrade
27/11/2022
rezultati konkursa

Saopštenje žirija književnog konkursa „Ulaznica 2010“

Žiri književnog konkursa Ulaznica 2010 u sastavu Srđan Srdić, književnik iz Kikinde, Vladimir Arsenić, književni kritičar iz Zrenjanina i Dragana Mladenović, pesnikinja iz Pančeva i predsednica žirija, sa zadovoljstvom je konstatovao da se na javni poziv i ove godine odazvao zavidan broj autorki i autora koji su poslali preko 2500 radova u ukupnom zbiru. Posebno je zadovoljstvo izazvala činjenica da su radovi stigli iz svih zemalja u regionu, kao i iz Švedske, Holandije i Nemačke. U obilju ponuđenih tekstova najviše je bilo poetskih, nešto manje proznih, a srazmerno manje esejističkih. Trebalo bi istaći da je ovo treća godina, otkada je konkurs proširen na čitav region, i konkurencija je svake godine sve veća, što posebno naglašava kvalitet nagrađenih i pohvaljenih radova.

Jednoglasnom odlukom žiri je odlučio da nagradi i pohvali sledeće autore i radove:

Poezija

Prva nagrada: Anđelka Nikolić, Beograd – Liceknjiga

Druga nagrada: Barbara Pleić Tomić, Zagreb – Arahnofobija

Treća nagrada: Željko Janković, Pančevo – Blue Harlem

Pohvaljen rad:

Radojko Lako Veselinović, Užice – Socijalna alternativa

Proza:

Prva nagrada: Lana Bastašić, Banja Luka – Buđenje

Druga nagrada: Enver Krivac, Rijeka – Rainbowing

Treća nagrada: Davor Varga, Zagreb – Hrkanje

Esej:

Prva nagrada: Nataša Simeunović Bajić, Beograd – Traktat o kiču i kič književnosti

Druga nagrada: Maja Klarić, Zagreb – Esej o ljudima rijekama i ljudima planinama

Treća nagrada: Branislava Džigurski. Zrenjanin – Reč u virtuelnom prostoru i srpska elektronska književnost

Nagrađeni i pohvaljeni radovi odražavaju raznovrsnost pristiglih tekstova i mnoge od tendencija koje se mogu uočiti među autorima na književnoj sceni koja obuhvata teritoriju bivše Jugoslavije. Tematski raznoliki, a opet oslikavajući atmosferu koja vlada u kulturi i na književnoj sceni, ovi tekstovi su se iz mnoštva izdvojili ukupnim utiskom, te zrelošću i kompleksnošću koja pleni.

U svom radu žiri nije vrednovao poetički pristup, tematsko opredeljenje ili viđenje sveta predstavljeno u delu, već se rukovodio samo kvalitetom književnog izraza koja je u njima bila nesumnjiva.

Slične vesti