1.6 C
Belgrade
01/02/2023
region rezultati konkursa Srbija

Саопштење жирија Књижевне награде “Андра Гавриловић 2014”

Andra-GavrilovicКњижевни конкурс “Андра Гавриловић“ за доделу истоимене награде расписан је крајем октобра 2014.г. и закључен почетком јануара 2015.г. за прозно стваралаштво на српском језику за две форме: приповетку и књижевну критику.

На конкурс је пристигло 104 рада у електронској форми од 96 аутора из дијаспоре и региона. Жири у саставу Мирко Демић, књижевник, председник жирија, Гојко Божовић, књижевни критичар и Оливера Мијаиловић, професор књижевности као чланови жирија вредновао је и издвојио најуспешније радове за Зборник и књижевну награду.

У први круг жири је издвојио 7 књижевних критика и 24 приповетке (радови су добили по два или три гласа).

Проза коју су приповедачи понудили на конкурс је била тематски шаролика. Књижевна критика, иако заступљена у мањем броју, обухватила је најзначајније књижевне појаве и ствараоце из савремене домаће и стране књижевности. Писана убедљиво, аргументовано, са научном и стручном апаратуром, у потпуности је задовољила и оправдала смисао овако конципираног конкурса.

Приповедачи су приложили тематски и сижејно разуђену прозу, компонујући на необичне начине приповедне целине. Јунаци приповедака су углавном обични људи из свакодневице у необичним околностима, у којима читалац може да ишчита сопствени свакодневни живот, али и у појединим наративним токовима колективну судбину читавих народа или култура. Било је и оних  аутора који су  приложили прозу (псеудо)историјску, еротску, (псеудо)фолклорну или празне интроспекције, за које је жири проценио да не испуњавају критеријуме награде.

У други круг и најужи избор за награду у области књижевне критике издвојили су се својим вредностима три рада чији су аутори Марија Слобода  (Суботица-Београд)  (шифра „Вера Павладољска“), Бранислава Илић из Сремске Митровице (шифра „Папирни авион“) и Бојана Герун из Крагујевца (шифра „Праскозорје“). Једногласно је одлучено да Књижевна награда „Андра Гавриловић“ за 2014.годину  за књижевну критику  припадне  Бојани Герун (шифра „Праскозорје“) из Крагујевца за критику У родну груду се не може двапут ући или Траума (не)могућег повратка (Милан Кундера, Незнање, Београд: Стубови културе, 2000).

У други круг, као најуспешнији аутори међу приповедачима, издвојени су Милан Мицић из Новог Сада  (шифра „Брана“), Стамен Миловановић из Ниша (шифра „Дуб“), Тихомир Стевановић из Младеновца (шифра „Монолитов грб“), Маша Прихотко из Панчева, (шифра „Откривање“) и Славиша Обрадовић из Приједора (шифра „Реми 0912“). У трећем кругу – најужем избору за награду издвојене су приповетке Милана Мицића и Тихомира Стевановића. Истичући да су у питању нијансе жири је донео одлуку да награда „Андра Гавриловић“ за 2014. годину за приповетку припадне Милану Мицићу (шифра „Брана“) из Новог Сада за приповетку Блуз америчких писама.

Награде добитницима и промоција Зборника “Црте и резе 6” одржаће се у Свилајнцу крајем марта 2015. год.  (датум ће бити накнадно саопштен).

У Свилајнцу,   05.02.2015.г.

Мирко Демић, председник жирија

Гојко Божовић и Оливера Мијаиловић, чланови жирија

Најуспешнији радови који ће бити објављени у зборнику „Црте и резе 6“ са књижевног конкурса „Андра Гавриловић“ за 2014. годину:

Приповетка:

 Дамир Недић (Крагујевац) – Флека

Дијана Јеленков (Димитровград) – Дивљана

Драган Радовић (Лесковац) – Цанко

Маша Прихотко (Панчево) – Дозивам поноћ

Милад Обреновић (Рогатица) – Коњ

Милан Мицић (Нови Сад) – Блуз америчких писама

Милош Живановић (Београд – Париз) – Бајка о златној крљушти

Никица Банић (Инђија) – Мравовић

Павле Лазаревић (Нови Београд) – О њима, вама и мени

Славиша Обрадовић (Приједор) –  Увод у реми завршнице

Стамен Миловановић (Ниш) – Дубовска сновиђења

Тихомир Стевановић (Младеновац) –  Писма о писму

 

Књижевна критика:

Бојана Герун (Крагујевац) – У родну груду се не може двапут ући или Траума (не)могућег повратка (Милан Кундера, Незнање, Београд: Стубови културе, 2000)

Бранислава Илић  (Сремска Митровица) – Чудо промене (Горан Гоцић, „Таи“, Геопоетика, Београд, 2013.

Марија Слобода (Суботица – Београд) – Тако је пре пола века говорио Матија (Песма Доста је било Матије Бећковића, у контексту скупине песама Тако је говорио Матија)

Slične vesti