0.5 C
Belgrade
28/01/2023
rezultati konkursa Srbija

SAOPŠTENJE ŽIRIJA KNJIŽEVNE NAGRADE “ANDRA GAVRILOVIĆ 2011.”

04.02.2012. Svilajnac

Književnu nagradu „Andra Gavrilović“ dodeljuje Resavska biblioteka u Svilajncu. U 2011. godini (od oktobra do decembara), četvrti put zaredom, raspisan je konkurs za dodelu nagrade za prozno stvaralaštvo i to za pripovetku i esej-književnu kritiku na srpskom jeziku.

Učešće je ove godine uzelo 92 autora iz zemalja u regionu i dijaspore. Prispelo je  155 radova, od toga 24 eseja-književnih kritika i 131 pripovetka.

Pristigli radovi odražavaju trenutna stremljenja i dostignuća autora, ali su i projekcija književnih strujanja i trendova na književnoj sceni u zemljama regiona.

Kao i prethodnih godina prozni radovi su tematski i žanrovski raznovrsni od glišećevski realističke pripovetke do eruditnih proznih ostvarenja bez namere da se drže fabule, od epskih priča o bojevima u prošlosti, do gorkih iskušenja u intimnim dramama pojedinaca u novijim ratovima, od mitskih bića vampira, zmajeva pa do vanzemaljaca, ali i urbanog miljea koji koketira sa homoseksualnošću. Književna kritika vrednovala je zbirke pesama, duhovno, molitveno letopisnu poeziju, pripovetke,  romane, knjige eseja, čak časopise ili fanzin scenu.

Žiri je radio u sastavu Mirko Demić, književnik,  Gojko Božović, književni kritičar i Olivera Mijailović, profesor književnosti. Prilikom vrednovanja i izdvajanja radova žiri je nastojao da ukaže na radove u kojima književni izraz nastaje kao plod promišljanja ili ih odlikuje osoben pripovedački postupak.

Posle detaljnog razmatranja radova pristiglih na konkurs žiri je pristupio glasanju i u prvom krugu izdvojio 16 radova (4 književne kritike i 12 pripovedaka). U drugi krug i najuži izbor za nagradu odabrani su radovi petoro autora: Milice Milenković (šifra Poetesa) i Mile Stefanović (šifra Scherzo) za esej-književnu kritiku zatim Mikice Ilića (šifra Dušegubka), Milana Vorkapića (šifra Vrnjika) i Dragana Babića (šifra Septimus) za pripovetku.

Jednoglasno je odlučeno da nagrada „Andra Gavrilović 2011“ koju čine povelja i novčani iznos od 20.000 dinara pripadne Milanu Vorkapiću iz Vrnjačke Banje  za pripovetku El Komandante i Ekipa (šifra Vrnjika) i  Mili Stefanović iz Beograda za esej-književnu kritiku Umetničke ekspoziture Kanjoševog lika (šifra Scherzo).

Pored nagrađenih radova u Zborniku  „Crte i reze 4“ biće objavljeni prozni radovi još 14 autora :

            Letopis, molitvenik, carostavnik – Aleksandar Marić, Kraljevo

            Tuga i smeh – Ispod tavanice koja se ljuspa – Milica Milenković, Svrljig

            Protiv sebe protiv očajanja – Vladimir Vukomanović, Beograd

            JHVH – Mikica Ilić, Sremska Mitrovica

            Lepoldov grad – Aleksandar Đuričić Ash, Beograd

            Želudac koji (ni)je uspeo da (s)vari istinu – Dušan Mijajlović Adski, Niš

            Prodavac šešira – Čedomir Ljubičić, Beograd

            Metanoja jedne ćurke – Jovanka Živanović, Čačak

            Dečak – Natalija Jakovljević, Beograd

            Bogalj – Andrija B. Ivanović, Majdanpek

            Priča o maloj priči – Dragana Drinčević, Beograd

            Troil i Mejbridž – Sonja Jankov, Novi Sad

            Petodinarke – Goran Dakić, Banja Luka

            Svetlost – Dragan Babić, Novi Sad

Svečanost na kojoj će biti uručene nagrade i predstavljen Zbornik “Crte i reze 4“ biće održana u Svilajncu polovinom marta 2012.g.

Mirko Demić,

Gojko Božović i

Olivera Mijailović

Slične vesti

1 comment

Comments are closed.