10.4 C
Belgrade
26/03/2023
rezultati konkursa Srbija

Саопштење жирија “Андра Гавриловић 2015”

Andra-zbirkaKонкурс “Андра Гавриловић“ за прозно стваралаштво на српском језику, расписан је крајем октобра 2015.г. , а био је отворен за слање радова у електронској форми до краја децембра.

Жири који је у саставу Гојко Божовић, књижевни критичар, председник жирија, Мирко Демић, књижевник и Оливера Мијаиловић, професор књижевности, вредновао је и издвојио најуспешније прозне радове за објављивање у Зборнику “Црте и резе 7”.

Конкурс већ неколико година окупља прозне писце са ових простора, као и оне ауторе који у расејању стварају на српском језику. Радове на конкурс послало је 133 аутора, при чему је приповетка бројнија и заступљенија са 108 ауторских дела.

У области књижевне критике стигло је 25 радова. Жири жели посебно да истакне да је реч о вредним и значајним научним радовима, квалификованим и компетентним, који на примерен начин разматрају и вреднују књижевна дела из савремене српске књижевности. Аутори у својим радовима аналитички приступају књижевним делима, истражујући их и оцењујући, примењујући при томе зналачки различите аспекте и методе исптивања. Свакако да би из области критике било могуће издвојити и већи број радова који са правом заслужују да буду објављени. Намера је организатора књижевног конкурса, да у циљу подршке и неговања овој код нас скрајнутој и запустовљеној области науке о књижевности, објављује, из године у годину, и већи број радова него што их овај избор доноси.

У ужем избору, нашли су се радови петоро аутора који су и објављени у овом Зборнику. Књижевна критика троје аутора нашла се у најужем избору: Миломира Гавриловића (шифра Мелкијадес), Јована Марковића (шифра Наводник) и Адријане Ранковић (шифра Из боја). Жири истиче да су сва три рада подједнако вредна, али је за нијансу успешнији и добитник је награде “Андра Гавриловић 2015” Миломир Гавриловића из Београда за рад под називом Енциклопедијска концепција “Кише и хартије” Владимира Тасића.

            Одзив приповедача био је знатан и ове године. Учествовали су писци из Лондона, Минхена, Париза…Приповедачи, нажалост, нису излазили из клишеа. Сем у тематској разноликости рефлексима догађаја из појединих историјских периода на овом тлу, већина је у реалистичком маниру пребирала по већ виђеној испошњеној и тегобној свакодневици. Немотивисани јунаци, који тумарају градовима без смисла, циља и разлога, са нејасном поруком шта се желело и питањем које се наметало и самом жирију: коме је намењена ова проза? али и ко би је и зашто читао? Било је вредних изузетака, али они су у мањини, где је прича успешно испричана до краја. Теме из прошлости, поједине историјске личности и догађаји, народна веровања, или савремени урбани миље, по правилу нам преноси свезнајући приповедач. Поједини прозаиста су доставили осмишљене, уједначене и довршене радове, а неки од њих су изашли из стереотипа смело показујући да могу и знају да створе особено приповедно дело. Жири је уочио ова настојања и за Зборник издвојио шеснаесторо приповедача.

            У ужи избор издвојене су четири приповетке аутора Драгића Цвјетиновића (шифра Текла) Владимира Станисављевића Шаркаменца (шифра Резервна пошиљка), Зорана Шкиљевића (шифра Четврти новембар) и Љиљане Малетин Војводић (шифра Рејкјавик). Међу овим вредним радовима жири је једногласно одлучио да награда “Андра Гавриловић 2015” за приповетку припадне Љиљани Малетин Војводић из Новог Сада за приповетку Скрик.

Награде добитницима и промоција Зборника “Црте и резе 7” одржаће се у Свилајнцу крајем марта 2016. год.  (датум ће бити накнадно саопштен).

У Свилајнцу,   06.02.2016.г.

Гојко Божовић, председник жирија

Мирко Демић и Оливера Мијаиловић, чланови жирија

 

Најуспешнији радови који ће бити објављени у зборнику „Црте и резе 7“ са књижевног конкурса „Андра Гавриловић“ за 2015. годину:

Приповетка:

Љиљана Малетин Војводић (Нови Сад)Скрик

Александар Станков (Ниш)Мрак

Витомир Ћурчин (Зрењанин)Не дај се, Јасна

Властимир Станисављевић Шаркаменац (Париз -Београд) – Песма (из) снова

Горан В. Ђорђевић (Ниш)Међу капима кише

Драгић Цвјетиновић (Београд)Прст у оку

Животије Поповић Поп (Скорица код Ражња)Свилене бомбоне

Зоран Шкиљевић (Београд) Читанка

Иван Дрнчула (Панчево)Бојева глава

Милад Обреновић (Рогатица) – Албум

Милан Јовановић (Минхен) – Нешто си заборавио код мене

Милица Милетић (Лондон) – Мушкарци не плачу

Мирјана Милошевић (Крагујевац) – Нема прича

Невенка Бошњак-Чолић (Београд) – Последња молитва деспотице Јерине

Никица Банић (Инђија) – Лазин мрков

Тихомир Стевановић (Младеновац) – Умирање Ивана Бабејића

Књижевна критика:

Миломир Гавриловић (Београд) – Енциклопедијска концепција “Кише и хартије” Владимира Тасића (Киша и хартија, Владимир Тасић)

Адријана Ранковић (Лајковац) – Свет у клупку (Нокти, сона киселина, Владан Матијевић)

Јован Марковић (Велика Моштаница, Београд) – Љубав и читање (Ситничарница код срећне руке, Горан Петровић)

Катарина Савковић (Младеновац) – Питање идентитета у драми “Америка, други део” Биљане Србљановић (Америка, други део, Биљана Србљановић)

Милка Радуловић (Суботица) – Ипак памћење (Кућа сећања и заборава, Филип Давид)

 

 

 

Slične vesti