8.4 C
Belgrade
21/03/2023
Bosna i Hercegovina region rezultati konkursa

Саопштење у вези са конкурсом „Златна сова“ за 2015. годину

sovaНа Конкурс за најбољи необјављени роман „Златна сова“, који је расписао Завод за уџбенике и наставна средства, пристигао је 61 рукопис.Из Републике Српске достављено је 26 рукописа, из Републике Србије31, из Федерације БиХ три и из Републике Црне Горе један рукопис. Од укупног броја рукописа, два рукописа не испуњавају услове конкурса јер нису достaвљени у складу са пропозицијама конкурса, односно код једног рукописа откривен је аутор, а други рукопис није достављен у довољном броју примјерака.

Директор ЈП „Завода за уџбенике и наставна средства“ а. д.  Источно Ново Сарајево именовао је стручни жири за додјелу награде. Чланови жирија су: проф. др Сања Мацура, предсједник жирија, проф. др Душко Певуља и Мирко Вуковић, књижевник и књижевни критичар. Жири ће прије доношења коначне одлуке извршити више кругова селекције, а прве информације о резултатима конкурса, односно шири избор романа, жири ће објавити почетком августа. Одлуку о најбољем необјављеном роману, те добитнику награде „Златна сова“ стручни жири ће објавити 4. септембра 2015. године.

Да подсјетимо, Завод за уџбенике већ трећу годину успјешно реализује Конкурс за најбољи необјављени роман. Књижевна награда „Златна сова“ установљена је с циљем да допринесе културном развоју Републике Српске,а обухвата: плакету (повељу) за најбољи необјављени роман, објављивање дјела у тиражу од 1.000 примјерака те ауторски хонорар у износу од 7.000,00КМ и 100 примјерака романа.

Друга награда обухвата објављивање романа у тиражу од 500 примјерака, ауторски хонорар у износу од 2.000,00КМ и 100 примјерака одштампаног романа, док трећа награда обухвата објављивање романа у тиражу од 500 примјерака, ауторски хонорар од 1.000,00КМ и 100 примјерака одштампаног романа. Завод задржава право да, на препоруку стручног жирија, поред награђених романа, уз претходну сагласност аутора, објави још један роман аутора са пребивалиштем у Републици Српској. У том случају, роман би био објављен у тиражу од 300 примјерака, уз ауторски хонорар утврђен на основу интерних аката организатора конкурса.

Право учешћа на Конкурсу имали су сви који пишу и стварају на српском језику, под условом да благовремено доставе свој рукопис романа који никада раније није објављен.

С поштовањем,

Служба за односе с јавношћу

Slične vesti