17.7 C
Belgrade
31/05/2023
polemike Srbija vesti

Saopštenje Srpskog PEN centra povodom progona Srđana V. Tešina

paper_pencil_clip_art_12051Srpski PEN centar je ogorčen zbog progona i šikaniranja kojima je, u svom gradu Kikindi i na svom radnom mestu u Kulturnom centru, izložen Srđan V. Tešin, jedan od najznačajnijih pisaca u novoj generaciji srpske književnosti. Poslednjeg dana upravo završene godine Tešinu je ponuđen aneks ugovora o radu kojim se, ultimativno i pod pretnjom otkaza, premešta na radno mesto domara Kulturnog centra Kikinda.
Podsećamo javnost da je Srđan V. Tešin nedavno smenjen političkom odlukom sa mesta direktora Kulturnog centra Kikinda na koje je izabran na javnom konkursu raspisanom po Zakonu o kulturi. Preteća ponuda Tešinu da prihvati najmanje plaćeno i najmanje kvalifikovano radno mesto u Kulturnom centru Kikinda predstavlja nastavak organizovane hajke na ovog uglednog pisca i kulturnog radnika i nastavak pritiska kojim se ugrožavaju njegova građanska i ljudska prava i njegova egzistencija.
Ovakva cinično omalovažavajuća ponuda je bahato divljanje vlasti i nastojanje da se bez posla ostavi književnik koji je u protekloj deceniji, zajedno s nekoliko svojih mlađih kolega, od Kikinde napravio jednu od najprepoznatljivijih tačaka na književnoj i kulturnoj mapi Srbije. Kao direktor, Tešin je vodio Kulturni centar Kikinda tako da ta ustanova danas spada u red nekoliko najznačajnijih kulturnih institucija te vrste u zemlji.
Srpski PEN centar smatra da je odbijanje ponižavajućeg aneksa ugovora stvar građanske odgovornosti i profesionalne samosvesti i u tome snažno podržava odluku književnika Srđana V. Tešina.
Srpski PEN centar i ovoga puta, u skladu sa osnivačkom Poveljom Međunarodnog PEN, nedvosmisleno staje u odbranu ljudskih, građanskih i radnih prava Srđana V. Tešina.
Ono što se danas događa Srđanu V. Tešinu i što se poslednjih meseci dogodilo čitavom nizu uglednih ljudi naše kulture predstavlja napad ne samo na ljude koji su, kao Tešin danas, izloženi političkim pritiscima već i napad na kulturne institucije ove zemlje.
Srpski PEN centar poziva ukupnu kulturnu javnost da se javno solidariše sa Srđanom V. Tešinom i da se suprotstavi ovom političkom progonu.

Upravni odbor Srpskog PEN centra

U Beogradu, 3. januara 2014.

Slične vesti