4.7 C
Belgrade
04/02/2023
Srbija vesti

Saopštenje povodom jubileja 40. godina Književne omladine Srbije

Proslava jubileja – 40. godina Književne omladine Srbije

Književna omladina Srbije iz Beograda je institucija koja postoji 40 godina na polju kulture i književnosti, gde se mladi pisci i drugi kreativni ljudi organizuju i svestrano deluju na razvoj umetnosti, pre svega književnosti.
Organizacija i izdavačka delatnost Književne omladine Srbije je od početka pa do današnjih dana institucija i stečište mladih i perspektivnih autora željnih promocije svojih ideja, dela i projekata.

 Obzirom da se novembra 2011. godine navršava četiri decenije postojanja Književne omladine Srbije, 17-tog oktobra 2011 godine sa početkom u 20 časova u Velikoj sali SKC-a u Beogradu, biće priređena proslava jubileja, 40 godina postojanja, na kome će pored urednika i autora KOS-a, prisustvovati i bivši autori i urednici Književne omladine Srbije, kao i urednici i autori lista za kulturu „Književna reč“ čiji je izdavač bila Književna omladina Srbije.

 Proslava će započeti pozdravnim govorom i promocijom knjige:

„PEGAZ & pečat vremena“ kao izbor priča i pesama većine autora koji su objavljivali knjige u ediciji „Pegaz“, uz uvodnu reč čelnika Književne omladine Srbije, Verice Sekirarski.

Takođe, o Književnoj omladini Srbije i njenoj istoriji, događajima i razvoju iste, govoriće i prvi predsednik Književne omladine Srbije Srba Ignjatović, bivši urednici, autori i saradnici.

 Nakon promocije knjige, biće dodeljene nagrade i povelje, na osnovu konkursa „Pegaz“ koji je raspisan početkom godine, kao i specijalna priznanja i zahvalnice svima koji su saradnjom doprineli razvoju nađe izdavačke kuće.

Nagrade će biti dodeljivane u kategoriji romana, zbirke priča i zbirke poezije, a u obliku : plakete Pegaz, povelje, umetničke slike i novčane nagrade.

 U okviru programa, odlomke iz poznatih dela domaće književnosti čitaće dramski umetnici Ivana Žigon, Aleksandra Šaljić i Branislav Lečić.

 Posle programa biće priređen koktel na kome će prisustvovati i istaknute ličnosti iz kulture, diplomatije i medija.

 S poštovanjem,

Verica Sekirarski

Predsednik i glavni i odgovorni urednik

Književne omladine Srbije

Slične vesti