4.3 C
Belgrade
27/11/2022
konkursi za mlade autore kutak za mlade Srbija

Шантићево перо 2017.

Основна школа „Aлекса Шантић“ у Калуђерици поводом традиционалне манифестације Шантићеви дани

расписује

XI МЕЂУНАРОДНИ КЊИЖЕВНИ КОНКУРС

Шантићево перо 2017.

за

 1. Најбољу песму или песничку збирку
 2. Најбољи прозни текст, кратку причу или есеј
 3. Најбољи драмски текст
 4. Најбољи видео-клип
 5. Најбољи менторски рад – најбољу збирку ученичких радова

на теме:

 • ДА САМ ЈА НЕКО (искључиво проза)
 • ПОСТОЈИМ ДА ВОЛИМ (искључиво поезија)

Обе теме предвиђеве су искључиво за ученике основних школа, а на основу предлога који је дао прошлогодишњи председник жирија, књижевник Тоде Николетић

 • ЗАШТО (НЕ)ГЛЕДАТИ ТЕЛЕВИЗИЈУ и
 • КУД СЕ ДЕДЕ НЕМАЊИНО БЛАГО?

Обе теме предвиђене су искључиво за  ученике гимназија и средњих стручних школа и – у сусрет великом јубилеју – 800 година од првог српског крунисања у манастиру Жича

Образложење тема Конкурса:

 

У фокусу теме за основце су  аутентични дечји ставови  према одраслима (родитељима, рођацима, пријатељима, наставницима, угледним личностима, личностима из јавног живота). И ове године у фокусу је дете – мислећи мали човек који стоји пред одраслима, људима и нељудима, са великом запитаношћу, у ишчекивању одговора. У фокусу теме за средњошколце је критика (српског и/или глобалног) медијског простора, раскол између „традиционалног“ и „модерног“ начина живота, понашања, стварања, образовања, те нових читања прошлости, моћи, домета и одрживости човека у беспутима историје и времена. Облици изражавања су беседа, есеј, драмски текст и видео-клип у трајању до 3 минута (као новина од ове године). Конкурс је у години јубилеја – слави деценију постојања – отворен и за проматрања с беседничког или есејистичког аспекта и других великих јубилеја: 100 година од Октобарске револуције;100 година од Топличког устанка; 100 година од почетка Солунског процеса; 100 година од Крфске декларације, те 40 година од смрти једног од највећих и најзначајнијих српских писаца – Милоша Црњанског.  Наведени јубилеји могу бити повод или тематски оквир за уметничко изражавање.

 

Услови Конкурса:

 1. Право учешћа на Конкурсу имају ученици основних и средњих школа.
 2. Сви радови се шаљу искључиво на електронску адресу santicevo.pero@gmail.com,  Times New Roman, фонт 12, као посебан документ у Word-u (сваки појединачни рад – посебан документ у Word-u).
 3. Један ученик може послати највише по два рада поетска и/или два прозна рада
 4. Ученик може конкурисати са више радова искључиво ако пошаље збирку (поетских или прозних радова)
 5. Наставник-ментор може конкурисати са збирком ученичких радова уз обавезно образложење о времену, начинима и поступцима реализације, језику, стилу и поетици.
 6. Ученици који пишу на другом језику, обавезни су да доставе текстове на свом матерњем, али и превод на српски језик.
 7. Ученици који достављају видео-клип морају обавезно доставити личне податке у посебном прилогу (као засебан документ Word-u), али у истом имејлу у ком је и видео-клип
 8. Видео-клип мора започети такође насловом (који прати садржај), именом и презименом аутора и годином
 9. Радови морају бити самостална дечја остварења.
 10. Ментори могу из контекста дечјег рада извући адекватан наслов; пожељно је да рад има наслов који природно прати садржај песме, приче, есеја.
 11. У заглављу сваког рада обавезно треба убележити следеће податке: назив теме, име, презиме, разред, адресу и телефон детета; име и адресу школе; име, телефон и електронску адресу наставника-ментора. Радови без ових података неће се узимати у обзир, као ни они радови који нису лекторисани.
 12. Радове доставити најкасније до 31. децембра 2016. године.
 13. Радови  који буду пристигли после предвиђеног рока неће бити узети у разматрање.
 14. О резултатима Конкурса и завршној свечаности доделе награда сви учесници биће обавештени најкасније до 10. маја 2017. године.
 15. Контакт-телефон школе: 011/3410-655: особа за контакт: селектор радова, др Душица Филиповић (тел.011/341-5141); gmail: dusica.zena.sumatra@gmail.com
 16. Више информација о Конкурсу можете наћи на сајту школе www.osas.edu.rs 

Slične vesti