-0.9 C
Belgrade
05/02/2023
Bosna i Hercegovina region Srbija vesti

Sabahudin Hadžialić Laureat Akademije “Ivo Andrić” iz Beograda

Dana 12.4.2011.g. je predsjednik i osnivač Akademije “Ivo Andrić”, književnik Radomir Smiljanić, u svome domu u Beogradu, razgovarao sa književnikom Sabahudinom Hadžialićem, obavjestivši ga da mu je jednoglasnom odlukom Žirija dodjeljeno priznanje Akademije “Ivo Andrić” za 2011.g. Nagradu će književnik Sabahudin Hadžialić primiti na dan dodjele Nobelove nagrade Ivi Andriću, 26.10.2011.g.
U skladu sa planiranim aktivnostima Akademije, književnik Sabahudin Hadžialić će biti predstavljen, zajedno sa ostalim dosadašnjim laureatima, i u specijalnom štampanom izdanju pod naslovom “Andrićevo sazvežđe” povodom 50 godina od dodjele Nobelove nagrade Ivi Andriću. Također je u pripremi serijal TV portreta laureta nagrade Akademije “Ivo Andrić” od 11 dokumentarnih TV emisija u produkciji Dokumentarnog programa RTS-a i TV produkcije “Akademije Ivo Andrić” (“Da Vinca Production”) u kojem će biti predstavljeno i književno djelo Sabahudina Hadžialića.
Obrazloženje Žirija koje se odnosi na KNJIŽEVNU TRILOGIJU (pjesme: NEOTKANI SIZIF; priče ZEMLJA BEZ SVIJESTI i aforizmi NEDOVRŠENE DUŠE, Izdavač DHIRA, Kusnacht, Švajcarska, 2010.g.):
„Poezija Sabahudina Hadžialića u knjizi „Neotkani Sizif“ je protkana s različitim vizijama usmerenim borbi opstojnosti bitka javstva unutar svakodnevnih sunovrata koje proživljavamo s povremenom refleksijom i prema ljubavnim reminiscencijama.  Njegovo poetsko viđenje je ciljano:  post-moderna, urbana poezija čoveka što živeti traži…..Knjiga priča „Zemlja bez svijesti“ je konglomerat zajedničkog cilja – razotkrivanja mitova s kojima se svakodnevno suočavamo, neretko uz korištenje svakovrsnih alegorija, hiperbola, ali i vlastitih pozitivnih očekivanja, uz satiričnu potku. U knjizi aforizama „Nedovršene duše“, koristeći aforizam i misao kao vrednosni iskaz snažnog odjeka, uz korištenje humorno-satirične note, ali i on pokušava, i uspeva, neka svoja promišljanja preneti drugima uz  nadu da to iskoriste dobru stremeći. Istovremeno, njegovo delo je, kao i kod našeg Nobelovca, Ive Andrića, upozoravajuće i nadahnjujuće, unutar promišljanja da opstojnost književnosti i jeste svakodnevnost upitanosti usmerene prema sveobuhvatnosti sopstvenog poslanja. Književnog,  ali i ljudskog, pre svega.“

http://diogen.weebly.com/

http://maxminus.weebly.com/

 

Slične vesti