16.8 C
Belgrade
15/06/2024
Bosna i Hercegovina Hrvatska Jagoda Kljaić promocije region Srbija

„Sa druge strane štreke“ u Banjaluci 27. marta

U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci u Banjaluci u sredu, 27. marta, bit će održana promocija knjige „Sa druge strane štreke“, zbirke pesama na narodnom govoru Srba sa Banije, iz Like, Korduna, te dela Bosne.

Prof. dr. Dušan Marinković u recenziji, među ostalim, kaže: U ovom slučaju radi se o kompoziciji od 100 pjesama, čime se priziva simbolička tradicija evropskog kulturnog kruga, dakle tradicija okruglog broja! – ne proizvodi li se time snažno markiran aspekt svijesti o svojevrsnoj dovršenosti, zaokruženosti, uokvirenosti kad se „radi“ s brojem 100? Impresivan je i broj stranica Rječnika – uključeno je oko 1000 leksikografskih jedinica s objašnjenjima. Autorica je zbirku komponirala formiranjem 6 ciklusa (Kad te vidim, povilênim – 20 pjesama; U bukliji rakija – 16 pjesama; Palamar kruva – 14 pjesama; Selo se razgôdlo – 18 pjesama; Ôdanje – 20 pjesama; Sa druge strane štreke – 12 pjesama). Svaki od ciklusa  grupira se oko ključne riječi, odnosno bloka motiva kojima je ključna riječ tematski stožer, semantičko centripetalno mjesto okupljanja.

Prof. dr. Dušan Ivanić u recenziji piše sledeće: Vrlina pjesama Jagode Kljaić u tome je što spajaju izvoran govor, koji je već decenijama u nestajanju, kulturno-civilizacijske okvire takvog govora i lirski duh. A lirski duh je univerzalan, moglo bi se reći i nezavisan od jezika, vezan za opšteljudske emocije, čežnju, ljubav, strah, želju, radost, susret, samoću, doživljaj pejzaža … Dakle, osim izrazite jezičke inovativnosti i, moglo bi se reći, eksperimenta, osim jezičke dokumentarnosti (unošenje riječi koje nestaju s generacijom koja odlazi iz života; rječnik na kraju knjige), ovaj rukopis je lirska panorama ženskog bića i života žene/djevojke u starom, već izgubljenom prostoru krajiških Srba.

Zbirku je 2017. godine izdala Prosvjeta Zagreb, a 2018. Presing Mladenovac. Na promociji u NUB-u, 27. marta u 19.00 časova, o knjizi će govoriti: prof. dr. Dijana Crnjak i mr. Goran Milašin sa banjalučkog Filološkog fakulteta, te književnik Ranko Pavlović i autorka.

Slične vesti