4.3 C
Belgrade
01/12/2022
region

Hasanović Jasmin: „Dabogda te majka rodila“

Roman Dabogda te majka rodila, u javnosti je odjeknuo kao bomba. Autorica ovog romana, Vedrana Rudan, u ovom romanu raspravlja o pitanju odnosa kćerke i majke i to na način sataniziranja oca, prikazujući ga kao silovatelja kćerke s jedne strane i letergične majke koja ne mari za svojim djetetom, s druge. Protagonistu romana Dabogda te majka rodila možemo gledati kao autorov alter-ego. Radi se o ženi koja živi u jednom relativno zdravom, sretnom i normalnom braku. Pored toga, glavna junakinja ovog romana je uspješna na poslovnom polju, ima kćerku koju voli i muža koji je relativno pasivan kada je u pitanju odnos sa kćerkom. Roman tematizira jednu od tabu tema, silovanje i maltretiranje kćerke od strane oca i svetinju svakog čovjeka – majku. Autorica je na ovaj način željela preskočiti barijeru zvanu šutnja i na ovakav način otvoriti temu zlostavljanja na bilo kojem planu. Vredrana Rudan je jedna od spisateljica koja uvijek na izvijestan način skandalizuje javnost.

Bitna stvar kod ovog romana je veoma naglašeno čulo mirisa. Uvijek kada protagonistkinja ovog romana osjeti miris vina i luka, u glavu joj se vrate slike njenog oca koji ju je zlostavljao.

Čitam knjigu. Imam sedam godina. Ulazi otac, grabi mi knjigu iz ruke, mačak bježi iz moga krila, Risi se zvao. Majka tupo gleda, odmiče se od stola, odlazi na kat. Otac me mlati knjigom po glavi. Gleda me, sasvim je uz mene, bijelo vino i češnjak. I bijes.

Miris i okus zaista su čula koja najbolje pamte, kao i tijelo, preko kojeg se protagonistkinja na najodvratniji način sjeća svoga oca. Važnu ulogu u ovom romanu igra majka. Ona je ta koja je, na čudan način, ravnodušna prema svemu i u  njenom liku se na najbolji način vidi odupiranje protagonistkinje da postane kao svoja majka, nezainteresovana, letargična. Odatle i činjenica da je protagonistkinja označila majku kao osobu bez mirisa, čime se dodatno naglašava njeno nesjećanje na majku. Odsustvo mirisa svjedoči o odsustvu majke u svim segmentima života. Kćerka protagonistkinje predstavlja sve ono što sama protagonistkinja nije bila u svojim mladim godinama. Ona je puka suprotnost svoje majke i uzvraća joj ljubav na najbolji mogući način.

Rudan u svom romanu Dabogda te majka rodila preispituje paradoks starosti i cikličnosti života. Ona želi pokazati kako stare osobe, u ovom slučaju majka glavne junakinje, žele da se ponašaju kao djeca. Majka glavne junakinje sve vrijeme provodi u starčkom domu i žudi za pažnjom, kao dijete, na način na koji je i glavna junakinja romana žudila za majčinskom pažnjom dok je bila zlostavljana od strane oca. Junakinja ovog romana u isto vrijeme i voli i prezire majku. Voli je jer joj je majka, jedna i jedina, a prezire jer je dozvolila da se pored nje zlostavlja jedno nevino dijete. Kroz cijeli roman protagonistkinja se vraća u prošlost, pričajući nanovo i nanovo događaje koji je vežu za majku i oca-silovatelja.

Simboličnost je u ovom romanu prikazana na veoma čudan i pomalo odvratan način. Majka, svaki put kada se čuje sa svojom kćerkom, prepričava gdje i kada je vršila nuždu. Senilnost je ovdje iskazana na taj način, što majčine nužde možemo čitati kao nuždu na svoj život i na sve što stoji iza njega. U nekim epizodama romana možemo primijetiti da se Rudan, kroz svoju protagonistkinju, poigrava sa starosti svoje majke i to na taj način što pokušava predstaviti majku kao osobu koja kuka za nečim davno izgubljenim, nečim što ona nikada nije imala, a njena kćerka ima – slobodu i mladost. Činjenica da majka doživljava „fantomske bolove“ u staračkom domu pokazuju da je željna pažnje.

Roman, pored odnosa majke i kćerke, također tematizira sveukupnost života i odnos cjelokupne porodice u današnjem vremenu, čime je autorica izazvala velike reakcije nakon pisanja ovog romana. Majka je uvijek bila prikazivana kao djevica, spasitelj i zaštitnica, što roman Vedrane Rudan pokušava predstaviti drugačije. Glavna junakinja romana krivi i svog oca, ali je majka više kriva jer nije stala u odbranu svoje kćerke, čime Rudan pokušava narušiti stereotip o majci koja štiti svoju djecu. Rudan se kroz svoj roman Dabogda te majka rodila poigrava sa svetinjom svakog čovjeka- majkom, i na taj način pokušava preispitati istinski odnos majki prema svojoj djeci, kako u romanu, tako i u društvu.


Slične vesti