1.1 C
Belgrade
08/02/2023
rezultati konkursa Srbija

Robertu Tiliju nagrada „Miroslav Dereta” za 2012. godinu

Na poslednjoj sednici žiri u sastavu Zoran Bognar (predsednik), Milica Lilić i Radivoj Šajtinac, jednoglasno je odlučio da nagrada „Miroslav Dereta” za 2012. godinu (koja se sastoji od povelje, štampanja nagrađenog rukopisa i novčanog iznosa) pripadne Robertu Tiliju za roman „Izdah iz staklenika“.

U najužem izboru našli su se i sledeći rukopisi: Boja starog zlata Čedomira Ljubičića, Porajmos Dušana Savića, Reka za jedan dan Davida Kecmana Dake i Umiranje panka Borisa Lazića.

Iz obrazloženja žirija izdvajamo kratku opservaciju nagrađenog rukopisa:
„Rober Tili, pesnik po vokaciji, filozof po obrazovanju, roker i bluzer u duši, ispisao je bespoštednu autobiografiju, podignutu na univerzalni nivo, sa jasnim znakovima vremena, prostora, imenskog registra i toponima. Sve u surovo ispovednoj tinkturi porodičnog haosa, kolapsa i raspadanja. Bespoštednom očišćenju od konkretnog promašenog života pedesetdvogodišnjaka u državi potpuno poremećenih vrednosti, autor, bez kolebanja, najmanje štedi upravo uzvišeno grozno svoje prvo lice. Ovo je neprestani dijalog sa sopstvenom sudbinom, njenim ishodima i prividima. Tili pominje i preminule i žive, vrlo konkretno i personalno okruženje, iz sopstvene sadašnjosti, prošlosti ali i krika i škrguta. U Izdahu iz staklenika smenjuju se dijagnoze i metafore, košmari i paradigme, likovi i trikovi, epifanija i neuroza, citat i blistavi poetski aforizam, beli i oštri stih, kao i tamna i veličanstvena bol ovovremenog bluza…“

Uručenje nagrade „Miroslav Dereta” Robertu Tiliju i promocija nagrađenog romana „Izdah iz staklenika” obaviće se u Opštini Čukarica početkom decembra.

Slične vesti