3.3 C
Belgrade
28/03/2023
rezultati konkursa Srbija

Rezultati žiriranja FILMić 2011

Revija kratkog đačkog filma FILMić je deo programa „Partner u učenju“ kompanije Microsoft i programa aktivnosti Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike čiji je cilj da se promoviše aktivna uloga učenika u kreiranju medijskih materijala i populariše ovaj vid digitalne pismenosti u školi kroz saradnju učenika sa nastavnikom-mentorom na izradi projekata. Učenici osnovnih i srednjih škola, u timovima od 3 učenika, učestvovali su u konkursu osmišljavanjem scenarija, snimanjem video zapisa i njegovom obradom u Windows Movie Maker-u.

 Na konkurs je pristiglo više od 150 radova od kojih je na Fejsbuk stranici FILMić 2011 objavljeno 138 radova, angažovano je pedesetak mentora i oko dve stotine učenika u više od sedamdeset timova.

Centralna komisija je zasedala u sredu, 24. avgusta  2011. godine u sledećem sastavu:

 • Katarina Milanović, Microsoft Software Beograd
 • Vinko Kovačević, Ministarstvo prosvete Republike Srbije, Beograd
 • Snežana Babić, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, Novi Sad
 • Prof. dr Slobodan Popov, Centar za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike, Novi Sad

Komisija je konstatovala da je 20. avgusta u 15. časova najveći broj glasova publike, ukupno 1257,  imao FILMić Istorija filma, tima Dobar, loš, zao iz Osnovne škole “Jovan Popović“, Sremska Mitrovica. Statistiku broj glasova možete pronaći na linku http://www.cnti.info/mainportal/index.php?option=com_content&view=article&id=605%3A20082011&catid=211&Itemid=313&lang=sr.

 Komisija je ove godine imala izuzetno težak zadatak, da izabere najbolje radove iz mlađe i starije strarosne kategorije od velikog broja radova koji su pristigli na konkurs. Osnovni kriterijumi koje je komisija koristila u svom radu su sledeći: rad izražava kreativnost učenika, originalan je i nosi pečat autorskog rada učenika, rad iskazuje mišljenje učenika i ima izraženu poruku, razumljiv je vršnjacima i zadovoljava minimalne tehničke zahteve (usklađenost tona i video zapisa, efekti, titlovi, naracija, opšti utisak,…).

Komisija je odlučila da se nagrade sledeći radovi:

Mlađa starosna kategorija (7. i 8. razred OŠ i 1. razred SŠ):

 1. Osnovna škola “Jovan Popović“, Sremska Mitrovica, FILMić „Istorija filma“, tim  Dobar, loš, zao
 2. Osnovna škola “Žarko Zrenjanin“, Kikinda, FILMić „Sledi svoje snove“, tim Marija Kiri
 3. Osnovna škola “Vuk Karadžić“, Crvenka, FILMić “Never give up”, timStreet urban team

Starija starosna kategorija (2.,3. i 4. razred SŠ):

 1. Tehnička škola „9. maj“, Bačka Palanka, FILMić „Boje Sivila“, tim Suva klasika
 2. Gimnazija „Sveti Sava“, Beograd, FILMić „Love Language”, tim 3-4
 3. Gimnazija Velika Plana, Velika Plana, FILMić „Ritam moga grada“, tim Gimnazijalci

U ovogodišnjem ciklusu akcije dodeljuju se i nagrade za najbolje škole koje budu najuspešnije (broj radova + uspešnost radova). Kao nagrade najboljim školama obezbeđene su po jedan komplet opreme interaktivne table Wiimote Whiteboard za jednu osnovnu i jednu srednju školu. Više o Wiimote Whiteboardu možete pročitati na sledećoj adresi http://www.cnti.info/mainportal/index.php?option=com_content&view=article&id=85&Itemid=158&lang=sr.

U ovogodišnjem ciklusu nagrade za najbolje škole učesnice u konkursu su pripale sledećim školama:

 • Gimnazija „Sveti Sava“ iz Beograda
 • OŠ „Sremski front“ iz Šida

Najbolje timove, njihove mentore i predstavnike najboljih škola pozivamo na završnu svečanost koja će se održati u Novom Sadu. O tačnom terminu i lokaciji održavanja završne svečanosti nagrađeni će biti naknadno obavešteni.

 Svim učesnicima čestitamo na dobrim radovima i pozivamo ih da nastave sa uspešnim  radom!

Na početnoj stranici CNTI veb sajta i na adresi http://www.cnti.info/mainportal/index.php?option=com_content&view=article&id=608%3A2011-09-07-10-03-19&catid=211%3Amicrosoftfilmic2011&Itemid=313&lang=sr možete pročitati kratak izveštaj sa završne manifestacije konkursa.

Na adresi http://www.facebook.com/filmic2011/   možete pogledati pobedničke i ostale filmiće,

a sami rezultati su navedeni u belešci http://www.facebook.com/notes/%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%BC%D0%B8%D1%9B-2011/rezultati-%C5%BEiriranja-filmi%C4%87-2011/249047021785414.

Slične vesti