3.9 C
Belgrade
04/12/2022
rezultati konkursa Srbija

Rezultati konkursa za najbolju knjigu poezije i/ili proze smederevskog autora

smederevska_tvrdjava_030911Udruženje KNGS Smederevo početkom juna raspisalo je konkurs za najbolju knjigu poezije i/ili proze smederevskog autora.
Članovi žirija koje je Udruženje Kulturno nasleđe grada Smedereva imenovalo za nagradu Smederevsko pero 2013 odlučili su da se nagrada rasporedi na sledeći način:
1. Nagradu Smederevsko pero 2013 za najbolju knjigu proze smederevskog autora žiri dodeljuje Danilu Filipoviću iz Smedereva za roman Pukotine koji je objavila izdavačka kuća Alma iz Beograda, 2012. godine. Danilo Filipović rođen je 1987. godine u Smederevu. Diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Beogradu.
2. Nagradu Smederevsko pero 2013 za najbolju knjigu poezije smederevskog autora žiri dodeljuje Milanu Butriću Tankešu iz Smedereva za zbirku pesama Tuđinci . Ovo je prva njegova pesnička zbirka.
3. Specijalnu književnu nagradu Udruženja Kulturno nasleđe grada Smedereva žiri dodeljuje autorki Todori Škoro, za celokupan književni rad.
Todora Škoro:  Objavila je šest knjiga:

„Varke duše“ (zbirka priča, 2009),
„Neizmer“ (poezija, 2009.),
„Pod nebom Srbije“ / „Sotto il cielo di Serbia“ ( koautorska, dvojezična, srpsko-italijanska zbirka pesama, 2010.),
„Suđaja mi dala“ ( poezija 2010.)
„Umiranje srama“ (kratke priče, 2011.)
„Senke i svici“ (kratke priče, 2013.)

Pesme i priče su joj prevođene na italijanski, engleski, nemački, bugarski i hindu jezik. i objavljivane u brojnim domaćim i internacionalnim časopisima, zbornicima i antologijama.

Nagrade će autorima biti uručene na jesen.

Slične vesti