22.2 C
Belgrade
04/06/2023
Crna Gora region rezultati konkursa

Резултати конкурса УКЦГ-а

Подгорица, 15. јун 2017.

Предмет: Конкурс за објављивање књиге прозе и књиге пјесма Удружења књижевника Црне Горе

На Конкурс за објављивање књиге прозе и књиге поезије Удружења књижевника Црне Горе (реализован у сарадњи са Српским националним савјетом), расписан 14. априла 2017., а закључен 15. маја 2017. године, пристигло је укупно 12 рукописа, од чега 7 пјесничких, a 5 прозних рукописа.

Жири у саставу Милорад Дурутовић, Милица Краљ и Александар Ћуковић је прочитао све рукописе, те донио сљедећу одлуку:

  1. За најбољи прозни рукопис једногласном одлуком жирија награда је припала Радојици Радовићу са Цетиња за текст „Сура гора“
  2. За најбољи пјеснички рукопис једногласном одлуком жирија награда је припала Милети Н. Булатовићу из Никшића за текст „Тражење пута“

О Б Р А З Л О Ж Е Њ Е

 1.

Роман Сура гора Радојице Радовића припада зрелим прознима остварењима, можда понајбољим у неколико последњих година у Црној Гори.

Слојевита, до детаља искристалисана прича о човјеку који се у потрази за иоле љепшим животом у једном недовољно истраженом преломном времену, нашао у самом средишту бурне црногорске, европске и свјетске историје из првих деценија прошлог вијека.

Истовремено ова прича је и освјетљавање судбинских − како за главног јунака, тако и за цио један народ − замагљених, занемарених, можда и намјерно прећутаних историјских догађања.

Мајсторским приповједањем, раскошним језиком, познавањем језичких могућности,  употребом потиснутих и заборављених ријечи црногорског поднебља, раблеовским сликама, сатиричним преокретима, алузијама и метафорама, аутор Радојица Радовић, до сад познат као пјесник, успијева да причу о сурој гори, у једном не тако давном времену, преобликује у причу са универзалним значењем.

2.

 

Из позиције аутора из сјенке, односно, аутора који свијет и збивања посматра из властитог угла, издвојен из мноштва, Милета Н. Булатовић рукописом Тражење пута успијева да чистим лирским гласом испише/остави/забиљежи сопствена запажања о лутањима кроз вријеме.

Крећући се замагљеним трагом путање којом је ходио пјеснички претходник Одисеј, Милета Н. Булатовић открива читаву мрежу фигуративних и метафоричких знакова од којих гради успјелу пјесму.

Овај рукопис има све одлике успјеле пјесничке цјелине: у двоструком кретању пјесничког субјекта из себе путевима и раскршћима свијета, до повратка самом себи огледа се пјесничка потрага за (сосптвеном) суштином која се рефлектује пјесмом и у пјесми.

Slične vesti