2.9 C
Belgrade
02/12/2022
region rezultati konkursa

Rezultati konkursa „Poeziranje“

poeziranje-koricePesnički konkurs Poeziranje: bitka za bolju poeziju

Kao odgovor na potrebu neafirmisanih autora za prostorom za kazivanje svoje poezije i proze, ali još više za prostorom na kom će se naći neko da ih istinski i pročita, formirana je grupa  „Poeziranje“. Sve što je bilo za to potrebno je mali kutak na velikoj društvenoj mreži – Fejsbuku. Međutim, malo mesto poraslo je i obogatilo se dolaskom velikog broja talentovanih autora. Krajem 2012 godine, nakon skoro dve godine funkcionisanja grupe, objavili smo i prvi zbornik naše poezije. Pošto je zbornik naišao na odlične reakcije javnosti, odlučili smo da raspišemo javni konkurs za drugi. Na konkurs se prijavilo više od 150 autora, od kojih su pesme pedeset i jednog autora izabrane. Tema drugog  zbornika bila je  „Društvena pitanja“. Samim tim, želimo da pokažemo da i pesnici imaju šta da kažu o važnim temama. Štaviše, pesnici imaju mnogo toga da kažu o svima nama.

Ceo projekat izdavanja zbornikâ  „Poeziranje“ pokrenut je sa idejom da pružimo šansu svim talentovanim autorima da se izraze i budu pročitani, ali još više da vratimo poeziju i umetnost svim ljudima. U doba kad niko više ne čita poeziju, izdati zbirku pesama je bio vrlo rizičan poduhvat. Upravo zbog toga ceo projekat i jeste volonterski, bez ičije pomoći ili sponzorstva, zasniva se isključivo na radu svih članova naše grupe. Svi smo spremni učiniti sve da promovišemo poeziju u društvu, i svi smo spremni da se borimo za prave vrednosti. Međutim, kako to već biva, i za sjajne ideje je potrebna podrška, te mi ovim putem pozivamo sve kulturne ustanove, izdavače i ljubitelje poezije da nas podrže, bilo materijalno, nekim akcijama, učešćem u promocijama ili na bilo koji drugi način. Od pomoći društva zavisi to koliko će efekti našeg projekta potrajati. Pozivamo i sve mlade autore da nam se pridruže deljenjem svojih dela, ali i učešćem na zajedničkim akcijama koje planiramo. Na kraju, pozivamo sve da nas čitaju. Sva poezija nastaje tek kad dopre do čitalaca, bez toga su sve samo pesme na papiru.

Grupu Poeziranje možete pronaći na: http://poeziranje.blogspot.com/, u Fejsbuk grupi Poeziranje http://www.facebook.com/groups/poeziranje/ ili pisati na mejl poeziranje@gmail.com.

Slične vesti