8.4 C
Belgrade
21/03/2023
region rezultati konkursa Srbija

Резултати конкурса „Милован Видаковић“ за 2016.

budimpestaСаопштени резултати конкурса „Милован Видаковић“ за 2016.

Победила прича о страхотама у Јасеновцу

Жири за доделу овогодишње књижевне награде „Милован Видаковић“, за најбољу кратку причу на српском језику, саопштио је резултате истоименог анонимног конкурса Српских недељних новина из Будимпеште. У конкуренцији од преко 200 пристиглих радова, наjбољим остварењем проглашена је прича „Вајкина преткомора“, ауторке Дајане Петровић из Бранковине.

Жири је одлучио и да јавно похвали следеће приче, односно њихове ауторе: „Шешир са црвеном траком“ Витомира Ћурчина, „Небески виноград мога деде“ Бисерке Гајић, „Триста осамдесет метара туге“ Драгице Миловић, „У чуду“ Љиљане Наномир и „Ноћ“ Радована Синђелића.

Награда носи име првог српског романописца, који је у 19. веку живео и стварао у Пешти, а жири је ове године радио у саставу: др Драган Никодијевић – културолог и професор универзитета из Београда, Драгомир Дујмов – књижевник и професор из Будимпеште и др Александар Урком – лингвиста и професор универзитета из Будимпеште.

„Окончан је пети циклус литерарног конкурса за кратку причу под знамењем родоначелника српског романа Милована Видаковића. Сада је то већ и један скроман јубилеј, поводом којег са сигурношћу можемо тврдити да се ова литерарна смотра, чији су иницијатор и носилац  Српске недељене новине, гласило српске заједнице у Мађарској, дефинитивно усталила и заузела значајно место на мапи манифестација које одсликавају савремена литерарна стремљења на просторима где се говори и пише на српском језику. О томе посведочује не само  до сада највећи одзив литерата који стварају у нашем језику, већ  и завидан квалитет радова приспелих на конкурс“, каже се, поред осталог у саопштењу жирија и додаје да ни овом конкурсном циклусу није недостајало богатства и разнородности тематике коју су понудили аутори кратких прича.

„Иако стваралаштво често надилази реалност и искуство живљења,  и у овогодишњем  понуђеном тематском оквиру лако разазнајемо његову утемељеност и чврсту повезаност са садржајима како историјског, тако и савременог битисања нашег народа, који се преко низа кратких прича претачу у мозаик ненаписаног романа“.

Жири је оценио да је конкурс под именом Милована Видаковића прерастао у својеврсну, не само књижевну, већ и јавну  друштвену трибину, у оквиру које се исказују емотивне слике и духовне интерпретације  најразличитијих садржаја како савремене егзистенције тако и ближе и даље историје, религије, морала, људске похлепе…

„И надаље су присутне приче о стравичним злочинима који су почињени над припадницима нашег народа,  о напуштеним огњиштима прогнаника и породичним трагедијама, до жигосања извештачених образаца живљења у технолошкој  епохи данашњице у којој  су мисаоно и природно изгубили сваки смисао… Ни овај пут, разуме се, нису изостале приче о лепотама и садржајима који разоткривају најдубљи смисао живљења“, истиче се у оцени жирија.

Добитници овогодишње награде „Милован Видаковић“ Дајани Петровић, признање ће бити уручено 7. маја у Будимпешти, на свечаности коју тим поводом приређују Српске недељне новине, док ће похваљеним ауторима признања бити послата поштом. Награђену и похваљене приче, лист ће објавити у свом штампаном издању.

Осим што су информативно гласило српске заједнице у Мађарској, Српске недељне новине, које баштине традицију дугу готово два века, од почетка свог постојања настоје да едукативним садржајима и акцијама које организују, попут овог књижевног конкурса, допринесу очувању језичког, културног и националног идентитета Срба у Мађарској.

 

Slične vesti