4.3 C
Belgrade
01/12/2022
aforizmi region rezultati konkursa satira

Rezultati konkursa „Živojin Pavlović Žikišon 2011“

Danas su u Kulturnom centru „Paraćin“ predstavnik Organizacionog odbora Satirične pozornice „Žikišon“ i žirija konkursa Vladica Milenković i predstavnik Kulturnog centra Gordana Vojinović otvorili koverte sa šiframa radova pristiglih na konkurs satire i humora „Živojin Pavlović Žikišon 2011“ na temu „Život – pre i posle smrti“. Ustanovljeno je da je stručni žiri u sastavu: Bojan Bogdanović (predsednik žirija), književnik iz Zenice (BiH), Momir Stanisavljević, satiričar, i Vladica Milenković, satiričar, obojica iz Paraćina, a po odluci donesenoj prethodnog dana, tačnije 5. septembra, nagradio sledeće autore pristiglih književnih radova:

Nagrađeni aforizmi:

1. Aleksandar Čotrić (Beograd) (šifra: KAP PO KAP)
2. Zvonimir Kostić Palanski (Niš) (šifra: DOBAR KAO HLEB)
3. Milen Milivojević (Bor) (šifra: MST)

Nagrađene pesme:
1. BEZ ŽIVOTA – Veljko Rajković (Podgorica)(šifra: KAĆUŠA)
2. PONOĆNA PESMA – Dragan Matejić (Kruševac) (šifra: KOLIBRI)
3. NIŠTA OD ČOVEKA – Dejan Đorđević (Grdelica) (šifra: LUŽNJAK)

Nagrađene priče:
1. DUHOVI SATIRE – Vladimir Bulatović Buči (Novi Beograd) (šifra: JABUKA)
2. DUH NOVOG VREMENA – Tanja Milutinović (Beograd) (šifra: BARD)
3. ŽIVOT PRE I POSLE SMRTI – Aleksandar Čotrić (Beograd) (šifra: BRZI VOZ)

Za aforizam koji najduhovitije i najpreciznije opisuje karikaturu Slobodana Srdića „Spomen traka“, a za specijalnu nagradu posvećenu Zoranu Matiću Mazosu, odabran je aforizam Ekrema Macića iz Konjica (BiH) (šifra: BESMRTNIK), a glasi: Život je pokretna traka. Mi smo na njoj. Tapkamo u mjestu.

Na kokursu je učestvovao ukupno 41 autor iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine (Republike Srpske) i Makedonije u sve četiri kategorije; za aforizme 28, za satirično-humorističnu pesmu 21, a za satirično-humorističnu priču 20 autora, dok se za specijalnu nagradu da zadatu karukaturu opiše aforizmom oprobalo 5 autora. Radovi dva autora nisu ušli u konkurenciju za nagrade (jedan je potpisan punim imenom i prezimenom, a drugi je stigao putem elektronske pošte), kao i radovi koji se nisu držali teme konkursa. Organizacioni odbor se zahvaljuje svim autorima koji su učestvovali na konkursu.

Satirična pozornica „Žikišon“ za 2011. godinu, kao što je ranije najavljeno, biće održana 15. septembra sa početkom u 19 časova u prostorijama Kulturnog centra „Paraćin“, kada će biti uručene diplome i nagrade i javno pročitani i publikovani nagrađeni radovi.

Organizacioni odbor Satirične pozornice „Žikišon“

Izvor: Žikišon blog

Slične vesti