1.1 C
Belgrade
08/02/2023
region rezultati konkursa

Rezultati književnog konkursa Ulaznica 2011.

Žiri književnog konkursa Ulaznica 2011 u sastavu: Miloš Živanović, pisac iz Beograda, Vladimir Arsenić, književni kritičar iz Zrenjanina i urednik časopisa i Mirjana Đurđević, spisateljica iz Beograda, predsednica žirija, sa zadovoljstvom je konstatovao da se na javni poziv i ove godine odazvao zavidan broj autora koji su poslali preko 2700 radova u ukupnom zbiru. U obilju ponuđenih tekstova najviše je bilo proznih, nešto manje poetskih i srazmerno manje esejističkih. Važno je istaći da je i ove godine konkurencija bila žestoka i podrazumevala je radove koji su stigli iz Sjedinjenih Država, Kanade, Švedske, Velike Britanije, Nemačke, i svih šest država koje su nekada činile Jugoslaviju.
Jednoglasnom odlukom žiri je odlučio da nagradi i pohvali sledeće autore i radove:

POEZIJA
Prva nagrada: Vinko Hut Kono, Zagreb – Uvod u delfinistiku
Druga nagrada: Bojan Marjanović, Užice – Učionice
Treća nagrada: Tanja Milutinović, Beograd – Dobra

Pohvaljen rad: Andreja Hlupić, Zagreb – Odrastanje

PROZA
Prva nagrada: Bojan Krivokapić, Bačka Topola/Sarajevo – U traganju za izgubljenom krletkom
Druga nagrada: Milko Valent, Zagreb – Tri priče iz Europske unije
Treća nagrada: Lada Vukić, Zadar – Žena sa slike

ESEJ
Prva nagrada: Duško Mrđa, Banja Luka – Primjenjeni čovjek
Druga nagrada: Milan R. Simić, Velika Plana – A to tonuće u prostoru…
Treća nagrada: Maša Prihotko, Pančevo – Simboli erosa i tanatosa u romanu „Nečista krv“

Nagrađeni i pohvaljeni radovi odražavaju raznovrsnost pristiglih tekstova i mnoge od tendencija koje se mogu uočiti među autorima u, rekli bismo, jedinstvenoj književnosti koja obuhvata jezike bivše Jugoslavije. Tematski raznoliki, a opet oslikavajući atmosferu koja vlada u kulturi i na književnoj sceni, ovi tekstovi su se iz mnoštva izdvojili ukupnim utiskom, te zrelošću i kompleksnošću izraza koja pleni.
U svom radu žiri nije vrednovao određen već jedinstven i samosvojan poetički pristup, kao i jasno tematsko opredeljenje ili viđenje sveta predstavljeno u poslatom tekstu. Rukovodili smo se isključivo kvalitetom književnog izraza koja je u nagrađenim radovima bila nesumnjiva.

Slične vesti