0.9 C
Belgrade
28/03/2023
region rezultati konkursa

Rezultati književnog konkursa BIBER

biberŽiri regionalnog konkursa BIBER za kratku priču  na temu pomirenja, 1. nagradu dodelio je priči “Rat” Vladimira Tabaševića. Višejezična zbirka priča sa konkursa biće objavljena u aprilu, a nakon toga slede promocije u više gradova regiona. U žiriju su bili Faruk Šehić, Doruntina Basha i Bojan Krivokapić.

Poziv je bio otvoren za autorke i autore koji pišu na albanskom, makedonskom, bosanskom, crnogorskom, hrvatskom i srpskom jeziku, a pomirenje kao tema shvaćeno je u kontekstu zaostavštine ratova i nasilja u zemljama bivše Jugoslavije, posebno od 1991. godine.

“Pomirenje nije popularan termin, jer se najčešće poistovjećuje sa konceptom oprosta ili sa idejom da treba sve zaboraviti i okrenuti se budućnosti. Duboko vjerujemo da je nemoguće zaboraviti užase gubitka, patnje i nepravde koje su ljudi pretrpjeli. Međutim, ako pomirenje razumijemo kao odustajanje od mržnje, kao traženje načina da se dođe do pravde, ali tako da se nad drugim u tom traganju ne čini nepravda, kao šansu da izgradimo izvjesniju, bezbjedniju i slobodniju budućnost za sve, onda smatramo da je to nešto što nam je prijeko potrebno”, piše u pozivnom pismu književnog konkursa “Biber”.

Žiri u kom su bili Faruk Šehić, pisac iz Sarajeva, Doruntina Basha, dramska spisateljica iz Prištine i Bojan Krivokapić, pisac iz Novog Sada, drugu nagradu dodelio je priči “Kristalna vaza” Nadie Geras iz Zagreba, a treću priči “Limbo u letnjem periodu” Slađane Ljubičić iz Novog Sada. Tri nagrađene priče se izdvajaju svojim ujednačenim glasovima, a različitim pristupima pitanju pomirenja, kao i suverenim vladanjem književnim postupkom, literarnošću i jasnom političkom porukom, piše u saopštenju žirija. Za nagrađene autorke i autorke predviđene su i novčane nagrade – prva donosi 800 evra, druga 600, a treća 400 evra.

U zborniku su zastupljeni i sledeći autori/ke: Antonela Marušić, Arsim Jonuzi, Damjan Krstanović, Verče Karafiloska, Dalip Xh Gashi, Petar Babić, Maja Slavnić, Blagica Đorđievska, Jasna Radulović, Korana Serdarević, Željka Horvat Čeč, Nada Jelinčić, Marenglen Cano, Božidar Knežević, Damir Bunović, Mehmed Đedović, Dielzza Haxhimehmeti, Lindita Komani, Simona Lokvenec, Suzana Đorđievska i Sandra Cvitković.

Konkurs organizuje “Biber tim” u saradnji sa Centrom za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd. “Biber tim” čine Jasna Dimitrijević, Ivana Franović, Aleksandra Bogdanovska i

Katarina Milićević. Ova “književno-aktivistička ekipa” okupljena je oko ideje da umetnost može inspirisati društvenu promenu. “Pokrećemo Biber jer verujemo da književnost koja je svesna konteksta u kojem nastaje ima potencijal da interveniše u tom kontekstu – da utiče i da menja, da nam svima da malo nade, a time i šansu.”

Drugi “Biber” konkurs biće raspisan 2017. godine.

http://biber.nenasilje.org/

Izvor: https://liceulice.wordpress.com/2016/01/28/rezultati-knjizevnog-konkursa-biber/

Slične vesti