18 C
Belgrade
23/03/2023
film

Rezidencija Berlinala

Početak:
22 Feb 2012
Kraj konkursa:
26 Mar 2012

Berlinski filmski festival pokrenuo je tokom proteklog 62. izdanja međunarodni četvoromesečni rezidencijalni program (Berlinale Residency) koji će pomoći odabranim filmskim autorima da uspešno dovrše svoje projekte i razviju potencijal publike svojih filmova.

Konkurs je otvoren do 26. marta 2012. godine, a podrazumeva grant za četvoromesečni boravak u Berlinu za šest reditelja koji su već ostvarili prve uspehe u međunarodnim festivalskim krugovima. Radeći sa odabranim međunarodnim mentorima i stručnjacima za tržište, reditelji će moći da osmisle aktivnosti koje će pomoći da svoj sledeći filmski projekat pozicioniraju tako da ostvari bioskopski uspeh.

Prema rečima direktora Berlinala Ditera Koslika (Dieter Kosslick), Berlinale rezidencija je logičan nastavak dosadašnjih inicijativa tog filmskog festivala.

Stipendije će služiti kao svojevrsni nastavak podrške projektima filmskih autora koji su već imali igrane filmove u zvaničnom programu Berlinala, koji su izabrani sa projektima za koprodukcijski market Berlinala ili Talent kampus Berlinala, odnosno za one koji su podržani krot Svetski filmski fond. Takođe, mogu se prijaviti i ostali filmski autori iz celog sveta.

Autori šest odabranih projekata (igranih i dokumentarnih i intermedijalnih projekata) radiće zajedno od septembra do decembra 2012. godine, nakon čega će imati prezentacije kako bi pronašli dodatne partnere za finansiranje i, ako je moguće, koprodukcije. Inicijalna prezentacija je predviđena na koprodukcijskom marketu Berlinala i na Međunarodnom filmskom festivalu Gvadalahara, kao i na Ibero-američkom koprodukcijskom marketu, koji je partner Berlinale rezidencijalnog programa. Dodatne prezentacije planirane su na koprodukcijskim marketima u Buenos Airesu, Durbanu ili Sarajevu.

Detalji o uslovima i načinu prijavljivanja nalaze se na sajtu www.berlinale-residency.de.

Slične vesti