6.7 C
Belgrade
03/02/2023
region

Retrospektiva poezije Čarsla Simića u SAD

143137_kusimic-01-foto-v-mitic_fU reprezentativnoj i obimnoj knjizi „Nove i izabrane pesme (1962-2012)“, u izboru autora, prati se njegov opus od ranih pesama i prvih knjiga do stihova koji se još nalaze u rukopisu.

„Tokom više od 50 godina Simić je učinio široko poznatim svoje briljantne i inovativne pesničke slike, sardoničnu duhovitost i vlastiti autentični glas. U ovoj knjizi on je u sažetom obliku predstavio svoj životni opus, pri čemu je kombinovao neke od najboljih ranih pesama sa kasnijim ostvarenjima, uključujući veliki broj izmena u ranije objavljenim pesmama i 17 novih pesama“, naglašava američki izdavač.

Simić crpi inspiraciju iz niza izvora, od neponovljivosti običnog života do američkog bluza, od folklornog nasleđa do porodice i rata. Dosledne u svojoj uzbudljivosti i neočekivanosti, skoro 400 pesama u ovoj knjizi predstavljaju jednog od najznačajnijih i najoriginalnijih američkih pesnika, ističu u „Houton Miflin Harkurtu“.

Velike retrospektive svoje poezije Simić ima i na drugim jezicima. Pre dve godine „Arhipelag“ je objavio izbor njegove poezije „Iščekujući presudu“ u prevodu desetak prevodilaca, a nekolicinu pesama preveo je sam Simić.

Kritičar „Los Anđeles tajmsa“ ocenio je da je Simić „majstor, vladar svog ekscentričnog kraljevstva uzbudljive sintakse i autentičnih uvida“, a „Njujork tajms buk rivju“ da je samo „nekoliko savremenih pesnika toliko uticajno ili neponovljivo kao što je Čarls Simić“.

„Arhipelag“ je ranije objavio Simićevu knjigu eseja „Alhemija sitničarnice“, a sada priprema izbor iz novijih eseja u kojima se on bavi književnošću i kulturom, a često i izazovnim pitanjima savremene politike i društvenih procesa.

Slične vesti