-0.4 C
Belgrade
29/03/2023
Srbija

Regionalna inicijativa za mobilnost mladih – Ulaganje u budućnost

Novi mediji, studentske i srednjoškolske razmene, kulturne manifestacije i ekološke akcije, bile su teme razgovora predstavnika omladinskih i studentskih organizacija, i kancelarija za mlade, koji su podržali ideju povezivanja mladih. Svi oni nastaviće sa radom na kreiranju modela fonda za regionalnu mobilnost. Nacionalne konsultacije nastavljaju se 21. aprila u Zagrebu i 26. aprila u Sarajevu

Mreža mladih Hrvatske, Omladinska informativna agencija Bosne i Hercegovine i Program za mlade Građanskih inicijativa iz Srbije, pokrenuli suRegionalnu inicijativu za mobilnost (RIM) kako bi povećali kretanje i razmenu mladih između ove tri države. Novooformljena mreža će se zalagati za institucionalnu podršku zemalja regiona u vidu jedinstvenog fonda, koji bi doprineo dugoročnijem rešenju postojećih problema – slabe regionalne saradnje, postojanja predrasuda i porasta nacionalističkih tenzija u regionu. Naime, između tri države i dalje ne postoji nikakav organizovan sistem razmene i putovanja mladih, jer sve dosadašnje projekte povezivanja u bivšoj Jugoslaviji podržavaju strani donatori.

Prve nacionalne konsultacije Regionalne incijative za mobilnost (RIM), održane su 8. aprila u beogradskom Medija centru.

– Davne 1998. imao sam priliku da kroz jedan projekat upoznam svoje vršnjake iz susednih država i to je izgledalo kao neki susret sa vanzemaljcima, u smislu očekivanja, pa i predrasuda. Takve inicijative finansirali su poreski obveznici Švedske, Amerike i mnogih drugih zemalja – rekao je na skupu u Beogradu Jan Zlatan Kulenović, izvršni direktor Omladinske informativne agencije BiH.

On je istakao da se ovom inicijativom žele pokrenuti i povezati „obični mladi ljudi“ iz svih delova tri države, a ne pojedine nevladine organizacije.

– Želimo da povežemo mlade koji dolaze iz škola, demo bendova, ruralnih područja, one koji nikada nisu imali prilike da izađu iz svojih naselja i koji do sada nisu imali prilike da se sretnu kako bi sami razbili predrasude jedni o drugima i stvorili neke nove profile, kontakte, pa i projekte. Veoma je teško manipulisati i usađivati predrasude ljudima koji se druže, imaju direktan kontakt i neko svoje životno iskustvo u komunikaciji sa „drugima“ – dodao je Jan.

Interesantan (i/li zabrinjavajuć) je podatak da 33% mladih u Bosni i Hercegovini uopšte nije putovalo van granica zemlje, a 40% njih ni nema pasoš. Ne treba zaboraviti ni unutrašnje podele u BiH. I dalje postoji određeni strah i predrasude, a nedostaju upravo konkretni projekti koji bi povezali mlade ljude.

Katarina Pavić, potpredsednica Mreže mladih Hrvatske, smatra da saradnja između BiH, Hrvatske i Srbije već postoji na visokom nivou, a posebno na nivou popularne kulture.

– Međutim, živa saradnja između ljudi, koji nisu političke ni estradne ličnosti, zapinje i praktično je nevidljiva. Svedena je na jednokratne, turističke posete i nigde se ne nastavlja niti produbljuje. Iako to nismo stavili na papir, svi intuitivno znamo da postoji još puno kočnica i strahova i to ne u smislu da će neko biti fizički povređen, već je tostrah od nepoznatog. Zbog toga je važno da ovu inicijativu ne svedemo samo na poruke i forme, već da dođemo do konkretnih stvari kojima ćemo izgraditi novi model regionalne mobilnosti – rekla je Katarina.

Maja Stojanović, koordinatorka Programa za mlade Građanskih inicijativa, objasnila je da će se predstojeća kampanja zagovaranja sastojati iz tri dela – širokog konsultativnog procesa u sve tri države, medijske i onlajn kampanje bazirane na novim tehnologijama, i zagovaranja konkretnog modela kod relevantnih institucija.

– U aprilu mesecu, konsultacijama u sve tri države, u koje će biti uključene organizacije mladih i za mlade, predstavnici nadležnih institucija, akademske zajednice i eksperti, otpočinje proces zagovaranja koji ima za cilj da dovede do trajnog i konkretnog rešenja postojećih problema u saradnji među mladima u regionu. Predlog dobijen kao rezultat celog procesa biće predstavljen vladama država u regionu – rekla je Maja Stojanović.

RIM su, na prvim nacionalnim konsultacijama u Beogradu, podržali i predstavnici državnih institucija Srbije – Aleksandar Radak iz Ministarstva spoljnih poslova i Aleksandra Mitrović Knežević iz Ministarstva omladine i sporta, koja je istakla da će MOS učestvovati ne samo u strateškoj pomoći oko kreiranja modela, već i u nekom kasnijem lobiranju za sredstva. Takođe, Nataša Savić Janjić, iz Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije, rekla je da je trenutna situacija poražavajuća za one koji su rođeni i živeli su u vreme postojanja Jugoslavije:

– Tužno je da u 2011. godini imamo slučajeve da mnogi ljudi iz Južne Srbije nisu nikad posetili ni Beograd, a kamoli neki grad u BiH ili Hrvatskoj – istakla je ona i dodala da ovakvu inicijativu treba na svaki način podržati.

Jelica Ristić Ćirović iz Ministarstva prosvete i nauke naglasila je važnost učeničkih parlamenata i značaj povezivanja srednjoškolaca iz sve tri države.

Novi mediji, studentske i srednjoškolske razmene, kulturne manifestacije i ekološke akcije, bile su teme razgovora predstavnika omladinskih i studentskih organizacija, i kancelarija za mlade koji su podržali ideju povezivanja mladih. Svi oni nastaviće sa radom na kreiranju modela fonda za regionalnu mobilnost mladih. Predlozi rešenja biće prikupljani i putem „onlajn“ upitnika koji će uskoro biti dostupan, a nacionalne konsultacije nastavljaju se 21. aprila u Zagrebu i 26. aprila u Sarajevu.

Rad Regionalne inicijative za mobilnost mladih podržava Robert Bosch Stiftung

Autor teksta:

Marko Andrejić

U temi broja aprilskog WAVE magazina procitajte jos – http://www.wavemagazine.net/0_srb/tema/index.htmlSlične vesti