37.3 C
Belgrade
22/06/2024
Radmila Vojinović recenzije Srbija vesti

Recenzija: Lašva bluz – Radmila Vojinović

„Lašva bluz“ je roman o jednoj ljubavi, i jednom izbeglištvu, veselom i tužnom istovremeno. A sa izbeglištvom je tako – sve se raspada i nestaje na jednom mestu a na drugom otpočinje.

Ruža je do rata živela u maloj bosanskoj varoši. Obožavala je babu i knjige. Rano se udala za čoveka druge vere; sve do rata u bosanskim varošima mešoviti brakovi su bili uobičajena pojava. Onda je došao rat i to je Ružina prva seoba. Iz Bosne je put vodi u Beograd. Sa istom čari kao rodnu varošicu, Ruža doživljava i Beograd, pojedine delove grada kao što su Karaburmu, Vračar i Banovo brdo. Beograd devedesetih liči na sirotinjski grad, pod sankcijama, bombardovan, sa izbeglicama na svakom koraku, i paketima humanitarne pomoći, od kojih se polovina mora preprodati. Ali, ništa od toga Ružu ne može da pokoleba. Jer, ona je po prirodi vedra. Njen brak se raspao, ali će joj sin biti uteha na svakom budućem mestu. Tu je i njena drugarica Ljerka, „kraljevska, svečana, ozbiljna“ , sa kojom će proći put po Evropi.

Knjiga je pisana u fleševima, kolažnim razbacivanjem materijala, i jasno teče kao što teče Lašva čiji se miris ne zaboravlja. Lašva bluz na obalama Vltave, u Pragu, gde će njen dečak biti srećan, a i ona će naći posao i moći da razmišlja o budućnosti.

Sve u svemu, jedno privlačno štivo. Iz života izbeglica sve nam je poznato, ali ono što knjigu razlikuje od drugih, jeste junakinja i njen vedri pogled na svet. Tu je i baka, koja joj je još kao devojčici davala savete i uputstva za život. A tu je i reka Lašva, koja kao lajtmotiv povezuje sve.

„Ponela je sa sobom, ispod bluze, sve one beogradske osmehe divnih i dobrih ljudi, sve one dodire od kojih ozdraviš, sve one reči koje te okrepe kao lipov laj. U nedaćama se ljudi zbliže. Oni su delili sapun za veš po pola, lončić pasulja trkljaša i preko terase mirisni kolač koji se pravi od samo jednog jajeta…

Niko ih nije ispratio. Imale su kartu u jednom pravcu. Kad je rukom obrisala maglu sa prozora, ugledala je tetka kako trči sa najlon kesom dragstora na Banovom brdu. Iz papira se pušilo pečeno pile. „

Ovo je Radmilin prvi roman. Pre toga, objavila je četiri knjige pripovedaka – tek što pomislim da sam pročitala sve, ona se pojavi sa još nekom zbirkom!!! Preporučujem „Lašva bluz“ svima. Uživaćete u divno ispisanim stranicama koje nam je podarila jedna još divnija žena!

                                                            Dana Ćirič, profesorka književnosti, pesnikinja i prozaista

Slične vesti