2.6 C
Belgrade
04/02/2023
izložbe region rezultati konkursa

Maksimilijan Čizlak pobednik konkursa Henkel Art.award za 2010. godinu.

Maksimilijan Čizlak, dobitnik Henkel Art.Award  2010, izlaže u muzeju MUMOK

Juče je u Beču zvanično otvorena izložba dobitnika Henkel Art.Award za 2010. godinu, Maksimilijana Čizlaka, pod nazivom „Umetnost je zabranjena voćna marmelada”. Günter Thumser, predsednik Henkela za centralnu i istočnu Evropu, i Karola Kraus, direktorka muzeja savremene umetnosti MUMOK u Beču, zajednički su pozvali goste u Fabriku MUMOK, gde će se održati izložba radova poljskog umetnika od 4. do 29. maja 2011. godine.
Posetioci Čizlakove izložbe imaće priliku da pogledaju njegove originalne filmske radove sa veoma intenzivnom naracijom. Poljski umetnik koristi sva sredstva dostupna nemom filmu, počevši od estetike amaterskih filmova sa portala YouTube pa do kombinovanja već postojećeg video materijala. Umetnik tretira film kao vid komunikacije na potpuno nedogmatičan i pomalo humoristički način. Kao materijal koristi istoriju filma i medijske mitove, kao što su na primer svemirsko putovanje Jurija Gagarina ili koncert Dorsa, i na taj način stvara jedan veoma nekonvencionalan filmski jezik. Neki od njegovih radova, poput Doktora Fausta ili Devetog oblaka (Cloud Nine) mogu da se posmatraju kao satire sveta umetnosti.
Izložba traje od 4. do 29. maja 2011. godine, u muzeju savremene umetnosti MUMOK u Beču, koji se nalazi na adresi Museumsplatz 1, 1070 Beč.
„Promovisanje mladih umetnika iz regiona centralne i istočne Evrope je od izuzetne važnosti za nas”, rekao je Günter Thumser na otvaranju izložbe. „Razlog za to je što umetnost u velikoj meri doprinosi međusobnom razumevanju u regionu”.
Već deseti put, Henkel Art.Award. konkurs otvoren je za umetnike iz regiona centralne i istočne Evrope. Nagrada uključuje početnu podršku u radu i profesionalnom razvoju. Ta dugoročna podrška i posvećenost Henkela poslužila je kao osnova za uspehe međunarodnih izložbi mnogih dobitnika Henkelove nagrade za umetnost, kao što su Dan Perjovši, Miha Strukelj i Mladen Miljanović.

Maksimilijan Čizlak je pobednik konkursa Henkel Art.award za 2010. godinu. Nagrada uključuje novčanu podršku u iznosu od 7.000 evra, izložbu u njegovoj matičnoj zemlji Poljskoj i individualnu izložbu njegovih radova u muzeju MUMOK, uključujući i objavljivanje kataloga radova.
Henkel, sa vodećim brendovima i tehnologijama, posluje širom sveta u tri oblasti: kućna hemija, sredstva za ličnu negu, kao i građevinski, industrijski i lepkovi široke potrošnje. Kompanija Henkel osnovana je 1876. godine, a danas je lider na potrošačkom i industrijskom tržištu, sa poznatim brendovima kao što su Persil, Schwarzkopf i Loctite. Henkel zapošljava oko 48.000 ljudi, a u fiskalnoj 2010. godini ostvario je prodaju od 15,092 milijardi evra i operativni profit od 1,862 milijardi evra. Henkelove preferencijalne akcije uvršćene su u nemački berzanski DAX indeks, dok se kompanija nalazi na Fortune listi 500 vodećih svetskih kompanija.

Slične vesti