4.6 C
Belgrade
29/11/2022
promocije region Srbija vesti zemlja

Razgovor sa piscem: Jovan Radulović u SKC-u

razgovor sa piscem_Radulovic 2среда, 12. јуни у 19.00 мала сала СКЦ
РАЗГОВОР СА ПИСЦЕМ: ЈОВАН РАДУЛОВИЋ

поводом збирке прича „Сумњива сахрана“
и књиге о делу Ј. Радуловића „У матици приче“ проф. Душана Иванића
Учествују: Душан Иванић, Драган Лакићевић и аутор
Уредник и модератор: Весна Капор

Јован Радуловић је један од оних писаца чија дела су изазивала бурне реакције јавности, пре свега политилких комесара. Његове приповетке, драме и романи, углавном прате приче о животу Срба у Далмацији. Бележећи њихове животе, писац и не слутећи прати брисање и пропаст, једног етоса, и тако постаје хроничар мртвог простора, простора који наставља да живи само у приповестима.
Драма Голубњача, изазива велики политички скандал и писац доживљава погром. По његовим делима снимљени су и филмови: Браћа по матери и Вучари Доње и Горње Полаче.
Нека, поред наведених дела, су: Даље од олтара, Од Огњене до Благе Марије, Прошао живот, По српској Далмацији, Зрна плеве.
Добитник јер многих награда: Октобарске награде, Андрићеве, Исидора Секулић, Бора Станковић, Бранко Ћопић, Петар Коцић…
“Више од двије деценије Јован Радуловић привлачи пажњу крутичара, жирија, судских органа, политичких институција и, што је најважније, читалаца. Награђивана и из политичких разлога одбацивана, нњегова дјела су изазивала велике буре и имала данас тешко замисливе тираже у десетинама хиљада примјерака.
Независно од облика и тематике у ужем смислу ријечи, Радуловић је изишао на глас као приповједач у најизворнијем смислу значења тог појма: онај ко има шта исприповиједати…” Д. Иванић

Slične vesti