2.9 C
Belgrade
02/12/2022
promocije Srbija

Razgovor sa… Jelenom Lengold

Književno veče povodom dodele Evropske nagrade za književnost

“Verujem u sve funkcije umetnosti. Estetsku, iscelitelsku, proročku, filozofsku, alhemijsku… Pre svega verujem da je umetnost jedan od najlepših oblika našeg ljudskog uzdizanja, našeg prevazilaženja sopstvene smrtnosti.

Volim svoje priče. Pišem onakve priče kakve bih želela i da čitam. Da ne mislim da su dobre ne bih dozvolila da budu objavljene. E sad, gradacije uvek postoje, i one subjektivne i one objektivne. Dešavalo se da neke priče ljudima upadaju u oči više nego neke druge. Pretpostavljam da je tajna ipak u nekom posebnom osećanju koje me je nosilo u pojedinim pričama i dalo im tu silnu energiju koja onda ne može a da se ne prilepi na svakog ko je okrzne. Jednom kad se savlada tehnika, visoki sjaj možete izvući još jedino najfinijim nadahnućem.“ J. Lengold (iz razgovora sa S. Ilić)

Jelena Lengold je pesnikinja, pripovedačica i romansijerka srednje generacije. Do sada je objavila knjige pesama: Raspad botanike, Vreteno, Podneblje maka Polazak anđel i Sličice iz života kapelmajstora. Za poeziju je dobila nagradu “Đura Jakšić”. Autorka je zbirki priča Pokisli lavovi, Lift i Vašarski mađioničar, i romana Baltimo.r Njena proza prevedena je na francuski, bugarski, engleski, nemački, norveški, italijanski i slovenački jezik. Priče Jelene Lengold zastupljene su u više antologija i izbora iz savremene srpske književnosti.

Vesna Kapor
urednik govorne redakcije Forum

Slične vesti

1 comment

Razgovor sa… Jelenom Lengold : Mlad Grad | Sremska Mitrovica | Portal mladih Grada Sremska Mitrovica 14/12/2011 at 12:05

[…] Konkursi regiona | Pročitajte vest na sajtu izvora window.fbAsyncInit = function() { FB.init({appId: "", status: true, cookie: true, xfbml: true}); […]

Comments are closed.