-3.9 C
Belgrade
08/02/2023
nagrađeni radovi region

Ratko Matić: Spavanje (Mihail Babinka 2013 – Druga nagrada)

jutroPijanstvo…ne nije pijanstvo. Kafa…drži me budnog, živci mi igraju…nije kafa. Ovo je neki dan, sad već prošla noć, kroz prozor viri jutro. Počeo sam, ovo je neki dan, vreme muke – mučnine. Sastavljanje nepovezivog, nadanja i planiranja već izgubljenog, odavno završenog problema.

I pošto je takva situacija prolazim u neku ruku između dvoumljenja tačnije odluke da li sada konačno spavati ili sebe namerno mučiti celi dan bez sna kako bi sledeću noć imao mirnu i spokojnu. Sporedne stvari stalno dolaze do izražaja, od nekog banalnog do važnog kopanja po tuđim odbačenim mislima koje nikom ne koriste, samo meni naviru. Odbačene informacije beskorisne mogućnosti novog naizgled inovativnog informatičkog, potajnog – tačnije skrivenog. Da li moram svaki put biti jako trvdoglav da ne vidim ili ne mogu da nađem ono što tražim a da svako samo jednim potezom raskrči tu šumu i vidi to drvo. Treba naći idealnu ravan, da li razmišljati pre ili posle? To svakako nije razmišljanje koje bi hteo da imam, drugo je ono kad imaš potpunu koncentraciju pa kao na drogama prelaziš sa jedne misli na drugu i slažeš pa povezuješ ali to nije ovo, ovo je osećanje nepotpunosti, prelaza nekih slova u koje gledam ne bi li neko iskočilo, javilo se kao interesantno i dalo smisao, čisto opažanje površinskog dela slova koje miruju, nemaju gde jer trpe. Pa kako onda čovek nešto novo da nauči ako samo prati svoje uporne podvige dosade, kad je čitav svet i onako osetljiv na one koje hoće da utonu ako ne u jednu priču, nauku, samozadovoljstvo, tačnost, preciznost, gde može stati … rezignacija, ako ne onda jedno dobro odmarajuće spavanje.

O autoru:
Rođen u Zadru (Hrvatska), 1984 godine.
Živi u Beogradu. Trenutno nezaposlen, usput prati aktuelna dešavanja na ovim prostorima.  Do sada objavio knjigu Prečica (jedna reč) 2011 i knjigu Druga prečica, Prebivalište 2012. Osvojio nagradu za treće mesto Magda Simin u Novom Sadu i uvršten u najbolje kratke priče 2011 i 2012 ik Alma.

Slične vesti