30.4 C
Belgrade
18/06/2024
proza Srbija

Raspisan Konkurs za neobjavljeni roman za mlade čitaoce od 11 do 14 godina

Izdavačka kuća Klett sa zadovoljstvom najavljuje pokretanje akcije Čitalački maraton koja ima za cilj da:

  • neguje srpsku književnost za decu i mlade,
  • motiviše mlade od 11 do 14 godina za čitanje,
  • podstiče čitanje s razumevanjem i samim tim uspešnije učenje mladih,
  • formira Čitalačke klubove u osnovnim školama Srbije,
  • pruža dodatnu stručnu podršku nastavnicima,
  • podrži izdavaštvo za mlade u Srbiji.

Čitalački maraton nije profitabilna već društveno odgovorna akcija.

Prvi korak u realizaciji akcije Čitalački maraton jeste raspisivanje Konkursa za neobjavljeni roman za mlade čitaoce od 11 do 14 godina, koji traje od 12. maja do 30. jula 2017. godine.

Pobednički roman biće odštampan u velikom tiražu i biti poklonjen svim učenicima koji su članovi Čitalačkog kluba svoje osnovne škole. I preostali izabrani romani biće objavljeni do kraja 2017. godine i pod povoljnim uslovima biće dostupni čitalačkoj publici.

Planiramo da svake godine objavimo kolo od najviše pet romana obogaćenih metodičkom aparaturom koja će čitaocima-učenicima pomoći da lakše razumeju pročitano i time uspešnije uče.

Uloga nastavnika srpskog jezika nije samo u tome da odaberu najbolji rukopis, već i da sa učenicima od 5. do 8. razreda u svojim školama osnuju Čitalačke klubove.

Na susretima Čitalačkog kluba učenici će zajedno sa nastavnicima analizirati i romane iz edicije Čitalački maraton, diskutovati o njima i rešavati zadatke koji prate tekst. Ova akcija, koju podržava Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, omogućiće nastavnicima srpskog jezika da dodatno motivišu svoje učenike za čitanje.

Planirano je da Čitalački maraton bude višegodišnja akcija tokom koje će se formirati mreža nastavnika koji vode Čitalački klub u svojoj školi. Za njih će biti omogućeno i dodatno stručno usavršavanje i stručni skupovi na kojima će razmenjivati iskustva.

Slične vesti