4.3 C
Belgrade
27/11/2022
promocije

Ranka Lučić Janković: ciklus grafika

U galeriji Centra za grafiku Ranka Lučić Janković predstavlja se najnovijim ciklusom grafika pod nazivom Crveno&Crno. Nastale u poslednje dve godine, u tradicionalnoj grafičkoj tehnici suve igle, grafike velikog formata izložene su na zidu u vidu vizuelnih celina, diptiha i triptiha. Izložba je otvorena do 16. oktobra – Centar za grafiku i vizuelna istrazivanja, Pariska 16.

Sledeći svoj likovni izraz, spoj iskustava, tradicije i savremene prakse, Ranka Lučić u novim monumentalnim kompozicijama, preklapanjem bojenih crv…enih i crnih površi i linijom, teži sublimaciji mentalnog i manuelnog procesa. Takav proces ima za posledicu restrukturalizaciju slike. Kontrastima crvenog i crnog umetnica postiže likovnu dramatiku i jak vizuelni efekat, dok sam postupak uzastopnih ponavljanja trouglastih formi upućuje na postmodernu, minimalističku repetitivnu praksu kontinuiranog ritmovanja u beskonačnost.

Pored estetskih vrednosti koje postiže minimalnim likovnim sredstavima, vizuelna rešenja Ranke Lučić imaju i asocijativni karakter, ostavljajući prostor posmatraču da ih tumači.

Biografija
Ranka Lučić-Janković rođena 1955. godine. Diplomirala na Akademiju likovnih umetnosti u Sarajevu, odsek grafike. Magistrirala 1982. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek grafike. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) od 1981. godine.
Priredila je 12 samostalnih izložbi. Izlagala je redovno na izložbama ULUS-a, Majskim izložbama Beogradskog kruga, Oktobarskom salonu, Izložbi male grafike u Galeriji GK, Zlatnom peru Beograda, kao i na brojnim bienalima i trienalima grafike u zemlji i inostranstvu: Berlin, Vankuver, Tokio, Peking, Seul, Atina, Budimpešta, Temišvar, Solun, Ajova/USA, Varna, Kangava/Japan, Tajpei/Tajvan, Gdansk, Brunico/Italija, Prag, Krakov, Ljubljana, Santiago de Kompostele/Španija, Sofija, Đindao/Kina, Lođ, Guanlan/Kina, Bodio Lomnago/Italija, Namur/Belgiaj, Opole/Poljska, Talin, Biella/Italia, Chamalieres/Francuska, Bitola, Caixa Ourense /Španija, Ortona/Italija, Sarajevo, Parnu/Estonija, Koči/Japan…

Radovi Ranke Lučić Janković nalaze se u mnogim muzejima i galerijama, kao i u privatnim kolekcijama, u zemlji i inostranstvu.

Dobitnica je preko deset nagrada i priznanja u zemlji i inostranstvu
Živi i radi u Beogradu kao slobodni umetnik.

Slične vesti