17.7 C
Belgrade
31/05/2023
Srbija vesti

RAJSKE PTICE I LAPIS HISTRIAE U CK13

 Književno veče sa Nevenom Ušumovićem, predstavljanje njegove najnovije knjige “Rajske ptice” i razgovor o književnom konkursu “Lapis Histriae”, održani su u nedelju, 18. novembra 2012. godine u klubu Omladinskog centra CK13.

 Program je vodio Bojan Krivokapić.

Neven Ušumović rođen je 1972. godine u Zagrebu. Odrastao je u Subotici. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je filozofiju, komparativnu književnost i hungarologiju, studirao turkologiju. Po zanimanju je knjižničar. Živi i radi u Istri, na relaciji Umag-Koper.

Objavio je zbirku priča 7 mladih (Naklada MD, 1997), „roman kratkog daha“ Ekskurzija (Naklada MD, 2001), zbirke pričaMakovo zrno (Profil, 2009) i Rajske ptice (Profil knjiga, 2012). Prva dva naslova doživela su drugo, prepravljeno izdanje na internet stranici:http://www.elektronickeknjige.com

S mađarskog je prevodio Bélu Hamvasa, Ferenca Molnára, Pétera Esterházyja i Ádáma Bodora.

Uvršten je u američku antologiju Best European Fiction (Dalkey Archive Press, Champaign, Illinois, 2010), koju je uredio Aleksandar Hemon.

Bojan Krivokapić i Neven Ušumović

Lapis Histriae je konkurs za kratku priču koji ima istu ili srodnu temu kao i simpozij književne manifestacije Forum Tomizza (www.forumtomizza.com). Raspisuje se od 2006. godine za sve koji pišu na italijanskom, slovenačkom, hrvatskom, srpskom, bosanskom ili crnogorskom jeziku, kao i na narečjima regije. Dvanaest najboljih radova objavljuje se u posebnoj knjizi u izdanju Gradske knjižnice Umag. Prvonagrađeni/a, uz artefakt koji svake godine izrađuje kipar Ljubo de Karina, dobija novčanu nagradu u vrednosti od 1.000,00 eura koju donira umaška tvrtka Sipro. Ovaj konkurs je kreativni izazov afirmisanim i neafirmisanim piscima i spisateljicama da se upuste u tematizaciju onih problema o kojima govore i referenti simpozija.

Aktivistička biblioteka Infoteke CK13 bogatija je za 12 novih naslova, poklon Nevena Ušumovića i Gradske knjižnice Umag. Zahvaljujemo i radujemo se novim čitanjima!

Slične vesti