35.8 C
Belgrade
15/07/2024
radionice Srbija

Radionica kreativnog pisanja i književnog prevođenja, nova sezona

Topolska 18 i udruženje Hila pozivaju sve zainteresovane da se prijave za učešće u sedmoj sezoni Radionice kreativnog pisanja i čitanja kratke priče, kao i za drugu sezonu Radionice književnog prevođenja.

Radionicu kreativnog pisanja već sedmu sezonu vode pisac Srđan Srdić i Vladimir Arsenić, književni kritičar, prevodilac i urednik časopisa Ulaznica. Srdić i Arsenić poznati su i kao idejni tvorci i vlasnici izdavačke kuće Partizanska knjiga.

Radionica traje od početka oktobra 2019. do kraja juna 2020. Susreti se održavaju svake druge subote u Topolskoj 18. Ukupna cena devetomesečnog kursa iznosi 22.500 dinara (u devet mesečnih rata).

Kurs kreativnog pisanja podrazumeva vežbe iz kreativnog čitanja i pisanja, kontakte s izdavačima i urednicima u zemlji i regionu, kao i objavljivanje najboljih radova u štampanoj brošuri i na internetu.

Nakon prvih šest sezona, neke od nastalih priča nagrađene su i pohvaljene na relevantnim lokalnim i regionalnim konkursima (Apatin, Zagreb, Pirot, Kikinda), čitane na književnim večerima u sedam gradova Srbije (Kikinda, Zrenjanin, Pančevo, Beograd, (Požarevac, Novi Sad, Sombor), a objavljene su i zbirke priča Elvira je sanjala Vladimira Bulatovića, Izohipse Denisa Čokića, Smrt u Bašaidu Miroslava Ćurčića, Svaka dobija Dimitrija Bukvića i Pustite im laganu muziku Dragane Mokan, nekadašnjih polaznika Radionice.

I u drugoj sezoni radionicu prevođenja vodiće Nataša Srdić (prevođenje sa srpskog na engleski jezik) i Ivan Radosavljević (prevođenje s engleskog na srpski jezik). Nataša Srdić je diplomirala na Katedri za engleski jezik i književnost Filološkog fakulteta u Beogradu, gde je i doktorirala. Prevela je knjige Dejvida Bruksa, Rodža Glasa, Kloda Lalumijera, Morisa Džija, Aleksandera Trokija, Alana Vilsona i Vila Selfa, kao i Bojana Babića i Srđana Srdića. Ivan Radosavljević je diplomirao na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu, a radio je u uredništvu književnog časopisa Reč i na mestu urednika u izdavačkoj kući Stubovi kulture. Danas je urednik u izdavačkoj kući KrR. Preveo je brojne knjige i tekstove s engleskog, španskog i francuskog jezika.

Prezentacija dosadašnjeg rada Radionice kreativnog pisanja biće održana u Topolskoj 18  u nedelju, 15.9.2019. godine, s početkom u 19 časova.

Svi zainteresovani mogu da pošalju svoj CV i motivaciono pismo na e-mail hilazrenjanin@gmail.com najkasnije do 25. 9. 2019. godine. Minimalan broj polaznika po Radionici je deset, a maksimalan trideset. 

Slične vesti