35.8 C
Belgrade
15/07/2024
radionice Srbija

Radionica kreativnog pisanja i književnog prevođenja, nova sezona

Udruženje Hila poziva sve zainteresovane da se prijave za učešće u osmoj sezoni Radionice kreativnog pisanja i čitanja kratke priče, kao i za treću sezonu Radionice književnog prevođenja.

Radionicu kreativnog pisanja već osmu sezonu vode pisac Srđan Srdić i Vladimir Arsenić, književni kritičar, prevodilac i urednik časopisa Ulaznica. Srdić i Arsenić poznati su i kao idejni tvorci i vlasnici izdavačke kuće Partizanska knjiga.

Radionica traje od početka oktobra 2020. do kraja juna 2021. Susreti se održavaju svake druge subote u beogradskom Zaokretu, ili onlajn, u zavisnosti od epidemiološke situacije. Ukupna cena devetomesečnog kursa iznosi 22.500 dinara (u devet mesečnih rata).

Kurs kreativnog pisanja podrazumeva vežbe iz kreativnog čitanja i pisanja, kontakte s izdavačima i urednicima u zemlji i regionu, kao i objavljivanje najboljih radova u štampanoj brošuri i na internetu.

Nakon prvih šest sezona, neke od nastalih priča nagrađene su i pohvaljene na relevantnim lokalnim i regionalnim konkursima (Apatin, Zagreb, Pirot, Kikinda), čitane na književnim večerima u sedam gradova Srbije (Kikinda, Zrenjanin, Pančevo, Beograd, (Požarevac, Novi Sad, Sombor), a objavljene su i zbirke priča Elvira je sanjala Vladimira Bulatovića, Izohipse Denisa Čokića, Smrt u Bašaidu Miroslava Ćurčića, Svaka dobija Dimitrija Bukvića, Pustite im laganu muziku Dragane Mokan, Produžetak vrste Miljana Milanovića i Neki drugi Ljiljane D. Ćuk, nekadašnjih polaznika Radionice.

I u trećoj sezoni radionicu prevođenja vodiće Nataša Srdić (prevođenje sa srpskog na engleski jezik) i Ivan Radosavljević (prevođenje s engleskog na srpski jezik). Nataša Srdić je diplomirala na Katedri za engleski jezik i književnost Filološkog fakulteta u Beogradu, gde je i doktorirala. Prevela je knjige Dejvida Bruksa, Rodža Glasa, Kloda Lalumijera, Morisa Džija, Aleksandera Trokija, Alana Vilsona, Endrua Krumija i Vila Selfa, kao i Bojana Babića i Srđana Srdića. Ivan Radosavljević je diplomirao na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu, a radio je u uredništvu književnog časopisa Reč i na mestu urednika u izdavačkoj kući Stubovi kulture. Danas je urednik u izdavačkoj kući KrR. Preveo je brojne knjige i tekstove s engleskog, španskog i francuskog jezika.

Svi zainteresovani mogu da pošalju svoj CV i motivaciono pismo na e-mail hilazrenjanin@gmail.com najkasnije do 27. 9. 2020. godine.

Slične vesti