21.9 C
Belgrade
18/05/2024
radionice region Srbija

Radionica kreativnog pisanja, 6. sezona; Radionica književnog prevođenja, 1. sezona

Radionica kreativnog pisanja, 6. sezona

Radionica književnog prevođenja, 1. sezona

Radionica književnog prevođenja, 1. sezona

Topolska 18 i udruženje Hila pozivaju sve zainteresovane da se prijave za učešće u šestoj sezoni Radionice kreativnog pisanja i čitanja kratke priče, kao i za novi program koji počinjemo od ove sezone – Radionicu književnog prevođenja.

Radionicu kreativnog pisanja već šestu sezonu vode pisac Srđan Srdić i Vladimir Arsenić, književni kritičar, prevodilac i urednik časopisa Ulaznica. Srdić i Arsenić poznati su i kao idejni tvorci i vlasnici izdavačke kuće Partizanska knjiga.

Radionicu književnog prevođenja vodiće Nataša Srdić (prevođenje sa srpskog na engleski jezik) i Ivan Radosavljević (prevođenje s engleskog na srpski jezik). Nataša Srdić je diplomirala na Katedri za engleski jezik i književnost Filološkog fakulteta u Beogradu, gde je i doktorirala. Prevodila je knjige i priče Bernarda Meklavertija, Dejvida Bruksa, Rodža Glasa, Kloda Lalumijera, Morisa Džija i Vila Selfa, kao i knjige Bojana Babića i Srđana Srdića. Ivan Radosavljević je diplomirao na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu, a radio je u uredništvu književnog časopisa Reč i na mestu urednika u izdavačkoj kući Stubovi kulture. Danas je urednik u izdavačkoj kući KrR. Preveo je brojne knjige i tekstove s engleskog, španskog i francuskog jezika.

Obe Radionice traju od početka oktobra 2018. do kraja juna 2019. Susreti se održavaju svake druge subote u Topolskoj 18. Ukupna cena devetomesečnog kursa iznosi 22.500 dinara (u devet mesečnih rata) za svaku Radionicu ponaosob. Polaznici mogu da izaberu jednu od dve radionice, a mogu, ukoliko žele, pohađati obe.

Kursevi podrazumevaju vežbe iz kreativnog čitanja i pisanja u slučaju Radionice kreativnog pisanja, kao i književnog prevođenja u slučaju Radionice književnog prevođenja. Radionice podrazumevaju i kontakte s izdavačima i urednicima u zemlji i regionu, kao i objavljivanje najboljih radova u štampanoj brošuri i na internetu.

Nakon prvih pet sezona Radionice kreativnog pisanja, neke od nastalih priča nagrađene su i pohvaljene na relevantnim lokalnim i regionalnim konkursima (Apatin, Zagreb, Pirot, Kikinda), čitane na književnim večerima u sedam gradova Srbije (Kikinda, Zrenjanin, Pančevo, Beograd, Požarevac, Novi Sad, Sombor), a objavljene su i zbirke priča Elvira je sanjala Vladimira Bulatovića, Izohipse Denisa Čokića, Smrt u Bašaidu Miroslava Ćurčića i Svaka dobija Dimitrija Bukvića, nekadašnjih polaznika Radionice.
Prezentacija sezone 2017/2018 Radionice kreativnog pisanja biće održana u Topolskoj 18 u nedelju, 9.9.2018. godine, s početkom u 19 časova.

Svi zainteresovani za Radionice mogu da pošalju svoj CV i motivaciono pismo na e-mail hilazrenjanin@gmail.com najkasnije do 25. 9. 2018. godine. Minimalan broj polaznika po Radionici je deset, a maksimalan trideset.

Radove s prošlogodišnje radionice možete da pročitate i preuzmete na

https://www.partizanskaknjiga.com/

Slične vesti