12.6 C
Belgrade
25/03/2023
radionice Srbija

Radionica: Kako da napišete roman za dva i po meseca?

arteRADIONICA KREATIVNOG PISANJA

NATALIJE DEVIĆ I ARTE

Da li veliki roman vašeg života već godinama čeka da bude napisan? Odlažete li pisanje za trenutak kad vam dođe inspiracija? Da li pišete, ali nikako da objavite svoje delo? Ili samo žudite da raskoš svog života pretočite u knjigu, ali ne znate kako?

Pisanje je umetnost, potreba i iskaz darovitog pojedinca, ali pisanje je i sistem. Sistem podrazimeva jasnu strukturu dela, funkciju opisa i dijaloga, karakterizaciju junaka i pratećih likova, ravnotežu unetih elemenata, slojevitost, saznajnu ravan svakog segmenta, preciznu unutrašnju dramaturgiju, igru simbola i metafora i, konačno, prenetu poruku koja proizilazi iz sveukupnog konteksta.

 

Da bi se to postiglo, potrebno je:

* Odabrati temu blisku iskustvu autora

* Izabrati žanr

* Definisati junake i epizodne likove

* Odrediti podneblje i njegovu ulogu u radnji

* Formirati fabulu i podeliti je u celine

* Pronaći specifičan glas svakom od junaka

* Staviti opise u funkciju

* Uneti spisateljsku posebnost

* Artikulisati poruku dela

Kako ćemo to postići?

Tokom 10 časova u trajanju od po tri sata, u malim grupama sa najviše 5 polaznika. Na samim radionicama, proći ćemo kroz sve navedene celine, što je i struktura časova radionice kreativnog pisanja Natalije Dević i izdavačke kuće Arte. Između časova, polaznici će pisati. Svaki sledeći put, analiziraćemo urađeno i obrađivati nove elemente. Pisci će imati jednistvenu priliku da budu u interakciji sa ostalim učesnicima grupe i na licu mesta dožive reakciju na delo u nastajanju. Takođe, biće u poziciji da dožive i čuju literarna promišljanja ostalih, te saznaju i nauče mnogo o žanrovima i pristupu o kom sami ne bi razmišljali.

Komunikacija sa medijima danas je od presudnog značaja da bi delo stiglo do čitalaca. Zbog toga će završni časovi biti posvećeni medijima i načinima kako da autor prezentuje svoje delo i sebe u javnosti.

Zašto Natalija Dević?

Sistem rada koji je pred vama autorski je koncept književnice Natalije Dević. Tokom njenog rada sa malim grupama i pojedincima, pokazao se kao izrazito funkcionalan. Natalija Dević je i autorka hit romana Igra zavođenja i Sve je to ljubav! Kolumnista je dnevnog lista Danas i vlasnica portala www.dobarzivot.com za kulturu i umetnost življenja. Dugi niz godina stajala je iza časopisa Gloria, Story, Hello!, L’Officiel i mnogih drugih, a danas se uspešno bavi kreiranjem image&publicity kampanja, pisanjem televizijiskih scenarija i pokretanjem angažovanih projekata iz oblasti kulture. Član je Udruženja književnika Srbije i Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Zašto izdavačka kuća Arte?

Arte je izdavačka kuća osobenog načina rada, koja svoj uspeh i popularnost duguje svakodnevnom radu sa autorima i predansosti ka njihovoj afirmaciji. Romani napisani u okviru ove radionice biće ekskluzivno ponuđeni izdavačkoj kući Arte za objavljivanje.  Izdavačka kuća Arte objavila je do danas oko 100 naslova, a  samo u 2013. godini broj objavljenih knjiga je 50. Redovni smo učesnici Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu i Salona knjige u Novom Sadu, gde imamo svoje štandove i promotivne aktivnosti, a učestvujemo i na sajmovima knjiga u Zagrebu, Puli, Temišvaru, Nišu, Pirotu, Bijeljini, Banjaluci…  Kuća je osnovana 2007. godine kao Agencija za umetničko stvaralaštvo, a u okviru Agencije formirane su, odmah, Umetnička grupa Arte i Izdavačka kuća Arte. Sedište kuće je u Beogradu, a prostor delovanja je ceo svet. Danas Arte ime više od 300 članova, umetnika svih profila, koji žive na svim kontinentima. Arte knjižara-galerija nalazi se u Beogradu, u Tržnom centru City passage, Obilićev venac 18-20. Na istoj adresi osnovana je i Arte scena na staklenom podu. Od književnih manifestacija organizatori smo: Internacionalnog pesničkog projekta Arte stih, Međunarodne likovne i pesničke kolonije u Krčedinu, Međunarodne likovne i pesničke kolonije u manastiru Bazjaš, zadužbine Svetog Save, i Temišvaru (Rumunija), Međunarodne likovne i pesničke kolonije u Mađarskoj (svake godine u drugom gradu), Dana srpske kulture u Istri, Književne kolonije i radionice kreativnog pisanja na ostrvu Pagu (Hrvatska); Festivala pesme, muzike i vina More duša u Biogradu na Moru (Hrvatska), Književnog konkursa i Festivala Dani pesme i vina na Oplencu, projekta Inspiracija Dunav, trajne književno-umetnička manifestacije koja se održava nekoliko puta godišnje u svim gradovima i mestima kuda protiče reka Dunav i drugih manifestacija. Arte partnerski sarađuje sa Udruženjem književnika Srbije, Hrvatskim književnim društvom i sa još stotinak srodnih umetničkih organizacija, grupa i udruženja iz Srbije, regiona i celog sveta.

Arte direktor i glavni i odgovorni urednik je Miodrag Jakšić: miodragjaksic@open.telekom.rs

Gde se prijaviti i kako?

Prijave se vrše putem elektronske adrese: arte.konkurs@gmail.com

Epilog

U radionici kreativnog pisanja Natalije Dević i izdavačke kuće Arte naučićete kako u praksi izgleda napisati roman. Imaćete svoje delo. Težište je na praktičnom radu, ali ćete savladati i kako se uspešno realuzuju i povezuju u literarno upečatljivu a čitaocu jasnu celinu svi neophodni elementi. Jer, čitalac je taj koji želi vašu priču, čiji ćete život svojim rečima i iskustvom promeniti, čitalac je taj koji mora da vas razume.

Slične vesti