3.6 C
Belgrade
01/12/2022
promocije region Srbija

Quinta Pitanga Maje Klarić u CK13, 25.11. u 18.30

cover-knjige-maje-klaricQuinta Pitanga je nova knjiga putopisne poezije Maje Klarić.
Ova knjiga neobičnog imena nastala je u brazilskoj koloniji Sacatar na ostrvu Itaparica (nasuprot Salvadora), za vreme Majinog rezidencijalnog boravka.

“Svakodnevnim jezikom, običnim riječima o neobičnim prostorima i osjećajima, Maja se obraća čitateljima kao suputnicima, svjedočeći o događajima ponekad pripovjednim stilom, a ponekad kolažirajući slike i pejzaže u poetske minijature pune egzotičnih toponima. Prevaljujući udaljenosti i vremenske mijene, stavljajući dojmove u odnos popudbine tijela, tereta sjećanja i intimnih odnosa, putnica i pjesnikinja Maja Klarić pripitomljuje i nas za daleke predjele, stranu prirodu, tuđe gradove.” (Želimir Periš)

Pred publikom i sa publikom će razgovarati: Maja Klarić i Bojan Krivokapić.

Na promociji će biti prikazani i kratki filmovi “Transatlantic Saudade” Kitso Lynn Lelliott iz Bocvane, na temu “saudade” o čemu je dosta pisala i Maja Klarić. Upravo je Kitso Lynn Lelliott svoje filmove i nazvala po jednoj od pesama iz knjige Quinta Pitanga.

O autorki:

Maja Klarić rođena je 1985. godine u Šibeniku. Objavila je poeziju i kraću prozu u svim relevantnim hrvatskim književnim novinama i časopisima: Zarez, Quorum, Knjigomat, Poezija, Tema. Zastupljena u antologijama Erato 2004. (Zagreb), Rukopisi 32 (Pančevo), Ja sam priča (Banja Luka), Sea of Words (Barselona), Castello di Duino (Trst), Ulaznica (Zrenjanin). Prevodi umetničku i znanstvenu literaturu za časopise Riječi, Poezija i Libra Libera, novine Zarez, Treći program Hrvatskog Radija te razne izdavačke kuće za koje je prevela nekoliko romana s engleskog govornog područja. Nagrađena je na međunarodnom pesničkom konkursu Castello di Duino (Trst, Italija, 2008), međunarodnom konkursu za kratku priču Sea of Words (Barselona, 2008), književnom konkursu Ulaznica 2010. i 2012. (Zrenjanin). Dobitnica je UNESCO/Aschberg stipendije za rezidencijalni boravak na ostrvu Itaparica, Brazil. Organizuje međunarodni Festival aktivističke poezije Art Attack u Zagrebu i manifestaciju Šumski pjesnici pored Grožnjana, u Istri. Objavila je dve zbirke putopisne poezije Život u ruksaku (AGM, 2012) i Quinta Pitanga (V.B.Z., 2013).

Slične vesti