5.8 C
Belgrade
28/03/2023
region Srbija vesti

Queer Poezin u KC Gradu – program i spisak učesnika

plakat-queer-poezinKC Grad, Beograd, Braće Krsmanović 4
Datum i vreme: 24 septembar, utorak od 21h
Udruženje građana Poezin prirediće 24. septembra u Kulturnom centru Grad queer veče Spoken Word poezije, u okviru Nedelje ponosa – manifestacije koja prethodi Beograd Prajdu 2013.
Spoken Word poezija je uzbudljiva forma u kojoj autor/ka uživo interpretira tekst pred publikom, a akcenat je na zvučnosti i ritmu iskaza. Umesto monotonih akademskih čitanja, Poezin zastupa izvođački nastup i interakciju izvođača i publike. Stoga okuplja alternativne izvođače koji poeziju ne doživljavaju isključivo kao književnu formu, već kao performans i interakciju s publikom.
Spisak učesnika i učesnica programa:
Marija Obradović, Dijana Knežević, Ana Mitrašinović, Jasmina Šušić (Hrvatska), Dragoslava Barzut, Irina Marković, Milan Mijatović, Eleonora Luthander, Nikola Živanović, Biljana Kosmogina, Vladimir Đurišić (Crna Gora), Tijana Stojković, Mina Damnjanović i Dunja Radosavljević.
Nakon zvaničnog dela večeri publiku očekuje Dyke Party.
Ovo nije prvi put da se Poezin pridružuje nekoj inicijativi koja podržava različitosti među ljudima.
Poezinov Spoken Word Poetry Festival na temu diskriminacije održan je u novembru 2012. godine, a šampion tog festivala, Muha Blackstazy, dobio je nagradu u iznosu od 30.000 dinara i mogućnost da nastupi kao beogradski i srpski šampion na Festivalu slem poezije “European Poetry Slam” u Briselu.
Manifestacija Nedelja ponosa, u okviru koje će biti održano queer veče Spoken Word poezije, najavljena je od 20. septembra, kao uvodni program Beograd Prajda, zakazanog za 28. septembar. Ponudiće niz edukativnih, kulturnih i umetničkih sadržaja kojima bi LGBT teme bile približene široj zajednici.
Održavanje same protestne šetnje Beograd Prajda još nije izvesno i zavisi od bezbednosne procene policije, saopštili su 10. septembra organizatori nakon sastanka sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Slične vesti