25.1 C
Belgrade
08/06/2023
Bosna i Hercegovina zemlja

Prvo bosanskohercegovačko izdanje Zagora na svim kioscima

Sarajevo – Zagor, gospodar Darkwooda i kioska bivše Jugoslavije od danas je u prodaji širom Bosne i Hercegovine – prvi put na bosanskom jeziku. Izdavač Agarthi Comics je, nakon prvih bosanskohercegovačkih izdanja Magičnog vjetra, Skrivenog lica i Martin Mysterea, na bosanskohercegovačke kioske izbacio i Zagora – duha sa sjekirom. Kao što je slučaj sa svim izdanjima Agarthi Comicsa Zagor kreće od prvog broja; na 130 stranica po cijeni od 6 KM.

Zagor je kultni status doživio na području bivše Jugoslavije, gdje je postao dijelom pop kulture. Kreirali su ga scenarist Guido Nolitta i crtač Gallieno Ferri. Ime Za-Gor Te-Nay na narječju Indijanaca Algonkina znači Duh sa sjekirom.

Pravo ime mu je Patrick Wilding; sin je doseljenika irskih korijena. Kao mali prisustvovao je smrti svojih roditelja u okrutnom napadu Salomona Kinskyja i njegovih Indijanaca. Mladi Patrick se spasio bacivši se u vode rijeke Clear Water. Iz njih ga je izvukao simpatični skitnica Wandering Fitzy, koji mu uskoro postaje prijatelj i drugi otac.

Uprkos godinama koje prolaze Patrick nije zaboravljao na osvetu, koju napokon ispunjava, no, ne i bez otkrivanja strašne istine o svom ocu. Zaklinje se da će život provesti boreći se protiv nepravde i da će dijeliti pravdu ne gledajući na boju kože. Nakon susreta sa družinom lutajućih glumaca Sullivanima, osmislio je i kostim u čijem je centru orao raširenih krila kao simbol Manitua.

Otvaranje striparnice “Agarthi Comics“ u Sarajevu

Nakon mnogo godina, Sarajevo će napokon dobiti i svoju striparnicu ‘Agarthi Comics’ koju otvara istoimena izdavačka kuća u ulici Mula Mustafe Bašeskije 63 u objektu ‘Male Dajre’. Otvaranje je predviđeno za nedjelju, 10. juna, u 14 h.

Osim prvih bosanskohercegovačkih Bonelli izdanja Magičnog vjetra, Skrivenog lica, Martin Mysterea i Zagora – duha sa sjekirom,  posjetioci će moći naći i stripove svih izdavačkih kuća s područja bivše Jugoslavije.

Izvor: Radio Sarajevo

Slične vesti