2.1 C
Belgrade
03/02/2023
izložbe vizuelne umetnosti

Prvi rođendan Ulične galerije

corpusbelgrado-11Dragi prijatelji, 

Pozivamo vas na proslavu prvog rodjedana Ulične galerije, u subotu 20. aprila u 20h!

Prvi rodjendan obeležićemo izložbom italijanskog fotografa Luke Doninija koji je veoma značajan za nastanak galerije. Pre tačno tri godine, ovaj autor je u okviru svog projekta CORPUSTRIP posetio Beograd i postavio svoju izložbu u tada potpuno devastiranom i napuštenom pasažu pored Doma Sindikata. Izložba je naišla na nerazumevanje nekih prolaznika pa je samo par sati kasnije potpuno iscepana i uništena. To je bio razlog da se pokrene inicijativa za formiranje Ulične galerije, koja je otvorena u aprilu 2012. godine..

U prvih godinu dana galerija je ugostila 17 izložbi afirmisanih i neafirmisanih autora, dvodnevni Mikro festival amaterskog filma, ostvarila je saradnju sa Muzejem savremene umetnosti u Beogradu i galerijom Remont i mnoge druge različite kulturne manifestacije. Izložbom Goranke Matić, Zorana Vujovića i Miladina Jeličića, Ulična galerija je podržala inicijativu da se pasaž u kome se nalazi nazove po jednoj od ikona urbane kulture Beograda – Goranu Čavajdi. Danas ovaj gradski prolaz nosi novi naziv Čavketov pasaž.

Luka Donini, fotograf, živi i radi u Rimu, a izlaže širom sveta. Po profesiji filmski i TV scenarista, radio je u filmskom studiju Cinecittà (Studio E.L Ettore Scola – Luciano Ricceri) i u nekoliko TV podukcija (RAI, Tele Cinco Madrid). Od 1997. godine se posvećuje specifičnim umetničkim istraživanjima. Usresređen je na nagost tela, „fasciklu prostora i vremena gde mnoštvo postaje napetost i tišina viče milion priča“. Služi se Rolleiflex fotoaparatom, kojim stvara autentične crno-bele fotografije različitih portreta i prostora. Kao reditelj stvara video zapise, umetničke instalacije i pozorište mise-en scene. Projekat  CORPUSTRIP izlagan je u Rimu, Madridu, Parizu, Berlinu, Stokholmu, Beču, Ljubljani, Istanbulu i Beogradu.

Rodjendan Ulične galerije upriličiće svojim nastupom i samoorganiozovani hor Prrrroba!

 Na linku možete pogledati kratak film (3min) o izložbi Luke Doninija koja je 2010. pocepana i koja je inspirisala formiranje Ulične galerije.
https://vimeo.com/35632996

U attachmentu se nalaze fotografije sa nekih od otvaranje izložbi, par radova Luke Doninija i brošura o prethodnih godinu dana Ulične galerije.

 Vidimo se!

 http://www.corpustrip.com/ssv/corpustrip/corpus.corpus

http://corpus.lucadonnini.it/sottosezione.jsp?id=0&sub=0

Slične vesti