2.2 C
Belgrade
09/02/2023
Srbija vesti

Prvi naslov nezavisnih izdanja Knjižuljak: Miodrag Danilović – Sivi zbeg

NEZAVISNA IZDANJA
 
 Knjizuljak logo_Page_3
 
PREDSTAVLJAJU SVOJ PRVI NASLOV
 
Miodrag Danilović 
SIVI ZBEG 
32 strane
biblioteka Patenti
ISBN: 978-86-6377-000-3
 
 
Prva knjiga Miodraga Danilovića, Sivi zbeg, u jednom pakovanju donosi nekoliko persona: izgrađenog suptilnog liričara i preciznog, a sugestivnog pripovedača, sklonog i veštoj dramatizaciji i dugom dahu. 
 
Od teksta do teksta, koje neki, radi žanrovskih komoditeta, nazivaju „drugim književnim oblicima“, postupno se otkriva po nijansa pisma i glasa Miodraga Danilovića. Čitamo kako se razuzdani ludizam okretno osenči melanholičnim tonovima – zamišljamo kako bi pisao Rešin Tucić da je zatvoren u reverdijevsku keliju. Čitamo kako se statičnost opisa slike i prizora razigra u živu kolokvijalnu prepirku u kojoj se za samoubistvo koristi žovijalna perifraza „trik pomoću kojeg se nestaje“. 
 
Onog najraskošnijeg Danilovića pročitaćemo, neočekivano, upravo u „Belešci u autoru“, gde ćemo saznati da mu ni romaneskna ambicija ne bi bila nedostižna. 
 
To ni izbliza nisu svi džokeri Miodraga Danilovića u ovoj ozbiljno odigranoj partiji pokera. 
Bojan Savić Ostojić 
 
Miodrag Danilović (1981) po obrazovanju istoričar umetnosti, stručne radove i kritičke tekstove o umetnosti objavljuje u periodici i na svom blogu Čitaš me: citasme.wordpress.com. Poeziju i prozu objavljuje u književnoj periodici. 
*
Za više informacija o Nezavisnim izdanjima Knjižuljak,
godišnjem planu i klubu prenumeranata, pišite na
ili konsultujte facebook stranicu
Srdačan pozdrav do sledećeg meseca!

Slične vesti