2.9 C
Belgrade
02/12/2022
izložbe kutak za mlade Srbija

Prva međunarodna Strip konferencija u Kragujevcu

U Kragujevcu će se od 01. do 03. jula, održati prva međunarodna Strip Konferencija “Kragujevac, godine prve” u organizaciji Udruženja ljubitelja devete umetnosti “Svet stripa” i NVO “MillenniuM” iz Kragujevca.

Ovaj jedinstveni događaj za ovaj region ima za cilj promociju i razvoj stripa kao oblasti vizuelne umetnosti u centralnoj Srbiji, a kao „pilot projekat“ (Strip konferencija „Kragujevac, godine nulte“) „testiran je“ prošle godine u isto vreme u Kragujevcu, uz prisustvo 150 predstavnika izdavačkih kuća, autora i kolekcionara iz cele Srbije, kao i velikog broja publike i medija.

Moto okupljanja 2011. je: Srbija čita stripove!„.

 

Veliki odziv autora i izdavača iz cele Srbije govori u prilog tome. Kao posetioci manifestacije, dolazak su potvrdili brojni gosti iz Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Republike Srpske, kao i iz velikog broja gradova u Srbiji.

 

U okviru konferencije, kao centralni događaj, organizovaće se proslava 50 godina od nastanka serijala “Zagor”. Najpopularniji strip-junak na ovim prostorima je svoje prvo izdanje u Italiji imao 15. juna 1961. godine, a u goste Kragujevčanima i gostima iz cele Srbije dolaze upravo njegovi autori iz čuvene italijanske izdavačke kuće „Sergio Bonelli Editore“ – Moreno Burattini i Joevito Nuccio.

 

Partneri na projektu su mnogobrojni strip izdavači, autori i ljubitelji stripa iz cele Srbije, Dom omladine Kragujevac i SKC Kragujevac, brojni nacionalni/regionalni/lokalni mediji, a zvanični pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije.

 

Ulaz na sve događaje u okviru konferencije je slobodan.

Program konferencije:

Petak 1. juli, 2011. Kragujevac

 

12:00 (Dom omladine, galerija) Početak konferencije, registracija učesnika i polazak u organizovanu posetu Domu za nezbrinutu decu „Mladost“ u Kragujevcu.

16:00 (Dom omladine, galerija) Vlada Vesović: „Strip radionica za mlade autore“.

19:00 (SKC, galerija) Promocija programa konferencije i predstavljanje gostiju.

19:15 (SKC, galerija) Zoran Tucić i Svetozar Obradović – panel diskusija: „Udruženje stripskih umetnika Srbije“.

19:45 (SKC, galerija) Branko Đukić – promocija: časopis „Stripolis“.

20:00 (SKC, galerija) Zdravko Zupan: promocija knjige.

20:45 (SKC, galerija) Vuk Marković – promocija stripova: „Mačak Fric” i “More zove“.

21:15 (SKC, galerija) Sibin Slavković, Bane Kerac i Zlatko Milenković – panel diskusija: „STRIPOTEKA juče, danas i sasvim sigurno sutra !“.

22:00 (Dom omladine, letnja bašta): Rock & Blues veče sa OKTAVOM (koncert i neformalno druženje “stripadžija” i publike).

 

Slične vesti